Blog

Τι έμαθα από το «Κουμάντο στην τσέπη σου»;

Η δημιουργία του «Κουμάντο στην τσέπη σου» υπήρξε μια πραγματική σχολή για εμένα προσωπικά και για όσους εργαστήκαμε για τη δημιουργία του. Ως δημοσιογράφος, είμαι συνήθως ο παρατηρητής της προσπάθειας και πραγματικά χαίρομαι που πλέον μου δόθηκε η ευκαιρία να περάσω από την παρατήρηση στη δράση, για άμβλυνση του προβλήματος του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού στη χώρα. Μέσα από το «Κουμάντο», έμαθα πολλά αυτό τον χρόνο. Θέλω σε αυτό το κείμενο, αν μου επιτρέπετε, ως δώρο χριστουγεννιάτικο, να μοιραστώ δύο από τα πολλά που θυμήθηκα ή έμαθα φτιάχνοντας το «Κουμάντο» και που πιστεύω πως θα σας βοηθήσουν και εσάς.

Είχα την τύχη να ζήσω αυτό που συζητάμε μέσα από το podcast, πως είναι οι παρέες και οι μικρές ομάδες που κάνουν τη διαφορά. Πως, όταν βρεθούν άνθρωποι που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, αλλά με διαφορετικά ταλέντα και διάθεση να αλληλεπιδράσουν συμπληρωματικά, το αποτέλεσμα είναι πάντα επιτυχημένο. Έμαθα από πρώτο χέρι αυτό που η Κλεοπάτρα Κιττή εξηγεί μέσα από το podcast, πως πρέπει να αναζητούμε, να βρίσκουμε τη «φυλή» μας, για να δημιουργούμε. Αναζητήστε το 2021 και εσείς τη δική σας φυλή.

Θυμήθηκα, επίσης, την αξία του να έχεις αυτό που η Κλεοπάτρα περιγράφει στα podcast ως το «δικό σου διοικητικό συμβούλιο». Τους δικούς σου μέντορες δηλαδή, στους οποίους θα καταφύγεις για να μάθεις μέσα από την εμπειρία τους, που θα συζητήσεις τις επιλογές σου και θα σε βοηθήσουν να βρεις τα επόμενα βήματά σου. Χωρίς αυτή τη στήριξη, οι επιλογές και οι δυνατότητές μας περιορίζονται σημαντικά. Στο τέλος, η ζημιά αναπόφευκτα θα φτάσει και στην «τσέπη μας».

Λόγω επαγγέλματος, αρκετές φορές φίλοι και γνωστοί με προσεγγίζουν γιατί θέλουν τη συμβουλή μου για θέματα που αφορούν τη διαχείριση των προσωπικών τους οικονομικών. Με τιμά η εμπιστοσύνη που μου δείχνουν και ελπίζω πως δεν δίνω την εντύπωση του «ξερόλα» δημοσιογράφου. Θέλω να πιστεύω πως πάντοτε υπενθυμίζω ότι άλλο δημοσιογράφος του οικονομικού ρεπορτάζ και άλλο χρηματοοικονομικός σύμβουλος. Πως πάντοτε τους παραπέμπω να ζητήσουν επαγγελματική συμβουλή και πως πολύ δύσκολα θα τους παραπέμψω σε κάποιο ειδικό. Είναι αυτές οι συζητήσεις που κάναμε μαζί, αυτές οι ερωτήσεις που δεν ήμουν σε θέση να απαντήσω, η επείγουσα ανάγκη σας για ενημέρωση, που άνοιξαν την κονσόλα στο στούντιο του Πολίτη και φιλοξενούν τη φίλη και συνδημιουργό του «Κουμάντο στην τσέπη σου» και δημιουργό του «Queens of Money» Κλεοπάτρα Κιττή.

Ευχαριστούμε την αδελφή μου Μαρία Γεωργίου που μας υποστηρίζει στη δημιουργία και την προώθηση του podcast και τον Παναγιώτη Κωνσταντινίδη για την τεχνική επιμέλεια. Τον θεσμικό χορηγό μας, τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου και ιδιαιτέρως τον διευθυντή του κ. Μιχάλη Καμμά, που πίστεψε στην ειλικρινή προσπάθεια που κάνουμε και τη στήριξε. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον συνάδελφο, διευθυντή του «Πολίτη» Διονύση Διονυσίου, που μας φιλοξενεί στον χώρο του για την παραγωγή του podcast, και που έγινε ο χορηγός επικοινωνίας, όπως και όλη την ομάδα του Πολίτη που αγκάλιασε την προσπάθειά μας και προβάλλει κάθε νέο επεισόδιο του «Κουμάντο». Ακόμη, ευχαριστούμε την ΑοΝ Κύπρου και τον διευθυντή της κ. Φίλιππο Μανάρη, που από την αρχή μας ενθάρρυνε, και για την έμπρακτη στήριξή του στη συμπαραγωγή ειδικών επεισοδίων που αφορούν το συνταξιοδοτικό μας πλάνο. Τέλος, ευχαριστούμε τους ακαδημαϊκούς που μας στήριξαν και ανέδειξαν το πρόβλημα του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού μέσα από τις έρευνές τους, την ομάδα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Cardet και όλους εσάς που μας ακολουθείτε και μας ενθαρρύνεται να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας και την επόμενη χρονιά.

Πηγή: https://politis.com.cy/politis-news/oikonomia/ti-ematha-apo-to-koymanto-stin-tsepi-soy/?fbclid=IwAR2Obi_13kjhSHGCvpFjIPONla45QZdZeiH_E0cB4G3wrm5csnHDRMMQHyE