Blog

Σε καιρό πληθωρισμού προσέξτε τις οικονομικές σας προτεραιότητες

Τι συστήνουν στους πολίτες για τα οικονομικά τους τρεις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές
  • Τι συστήνουν η ΕΑΤ, η ESMA και η EIOPA
  • «Να έχετε πάντα αρκετά χρήματα για να πληρώνετε τις δόσεις του δανείου σας»Πολλαπλές επιπτώσεις δημιουργεί ο πληθωρισμός στα νοικοκυριά, στα δάνεια, στο κόστος ζωής καθώς και στις συντάξεις και ασφάλειες. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ),  η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (European Insurance and Occupational Pensions Authority – EIOPA) κυκλοφόρησαν οικονομικό δελτίο στο οποίο καταγράφουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις που δημιουργεί ο πληθωρισμός στα κράτη μέλη της Ε.Ε.. *

Γραμμένο σε απλή και κατανοητή γλώσσα, το δελτίο παρουσιάζει συγκεκριμένα παραδείγματα, τονίζοντας πως «ο πληθωρισμός μειώνει τις πραγματικές αποδόσεις των οικονομικών».

Όπως εξηγεί:

  • Πρώτο, όταν τα επιτόκια αυξάνονται, το κόστος των χρημάτων που δανείζεστε είναι υψηλότερο.
  • Δεύτερο, μπορεί να πληρώσετε υψηλότερα επιτόκια για νέα δάνεια και ενδεχομένως να μπορείτε να δανειστείτε λιγότερο από πριν.
  • Τρίτο, ο αντίκτυπος στα υφιστάμενα δάνειά σας μπορεί επίσης να ποικίλλει ανάλογα με το αν έχετε δάνειο σταθερού ή μεταβλητού επιτοκίου.
  • Τέταρτο, μπορεί να επηρεαστεί το κόστος ασφάλισης (το ασφάλιστρο), η κάλυψή σας και οι πληρωμές σας.
  • Πέμπτο, ο κίνδυνος πληθωρισμού θα υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια της συνταξιοδότησής σας και μπορεί να επηρεάσει διάφορα είδη χρηματοπιστωτικών μέσων. Ανεξάρτητα από το πόσο καιρό έχετε εισφέρει, οι συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις σας ενδέχεται να μην προσαρμοστούν στο ποσοστό του πληθωρισμού.

Όταν τα επιτόκια αυξάνονται…

Σε σχέση με τα νέα δάνεια, το ενημερωτικό δελτίο καταγράφει ότι «όταν τα επιτόκια αυξάνονται, το κόστος των χρημάτων που δανείζεστε είναι υψηλότερο, για παράδειγμα, μπορεί να πληρώσετε υψηλότερα επιτόκια για νέα δάνεια και ενδεχομένως να μπορείτε να δανειστείτε λιγότερο από πριν».

Αναφορικά με τον αντίκτυπο στα υφιστάμενα δάνειά σας, οι πιο πάνω Αρχές αναφέρουν πως «μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το αν έχετε δάνειο σταθερού ή μεταβλητού επιτοκίου».
Για παράδειγμα, αν έχετε δάνειο σταθερού επιτοκίου, σημαίνει ότι έχετε συμφωνήσει με την τράπεζά σας ένα σταθερό επιτόκιο για μια δεδομένη χρονική περίοδο. «Όταν τα επιτόκια αυξάνονται στην αγορά, το επιτόκιο του δανείου σας θα παραμείνει το ίδιο και οι δόσεις σας δεν θα αυξηθούν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί με τα χρήματά σας και να αποφύγετε τη λήψη δανείων που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό σας», επεξηγείται.

Οι αρμόδιες Αρχές συστήνουν στους δανειολήπτες να έχουν πάντα αρκετά χρήματα για να πληρώνουν τις δόσεις του δανείου τους.

«Εάν έχετε δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου, το επιτόκιο του δανείου σας θα αυξηθεί ή θα μειωθεί ανάλογα με τα επιτόκια της αγοράς. Όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλός, τα επιτόκια των τραπεζών μπορεί να αυξηθούν.

Ως αποτέλεσμα, θα αυξηθεί και το επιτόκιο του δανείου σας και θα πληρώσετε υψηλότερες δόσεις».

Όπως εξηγούν «τα οφέλη από οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων στο πλαίσιο του υψηλού πληθωρισμού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι τόκοι που καταβάλλονται από την τράπεζά σας για τις αποταμιεύσεις σας θα είναι υψηλοί. Λάβετε υπόψη ότι το ποσό της αποζημίωσης είναι συχνά χαμηλότερο από το ποσοστό πληθωρισμού, επομένως το πραγματικό επιτόκιο μπορεί να μην είναι πάντα θετικό».

Προσέξτε και ελέγξτε

Τέλος, οι τρεις Αρχές καλούν τον κόσμο:
  • Να καθορίζει τις οικονομικές του προτεραιότητες, όπως υποθήκη/ενοίκιο, φυσικό αέριο/ηλεκτρικό ρεύμα, τρόφιμα, λογαριασμούς.
  • Να ελέγχει πώς μπορεί να πληρώσει τα υπόλοιπα έξοδά του (π.χ. χρησιμοποιώντας προσιτές εναλλακτικές λύσεις).
  • Να εξετάζει πώς μπορεί να μειώσει τα έξοδά του, αν χρειάζεται και εάν είναι δυνατόν.
  • Να θέτει προτεραιότητες, να υπολογίζει τα έξοδά του και μετά να προγραμματίζει το υπόλοιπο εισόδημά του.
  • Να χρησιμοποιεί αυτόματες πληρωμές για πάγια έξοδα.
  • Να ξοδεύει λιγότερα από όσα κερδίζει.
  • Να καταγράφει όλα τα μηνιαία/ετήσια έσοδα και τα έξοδά του και να ελέγχει τις κινήσεις τραπεζικών και χρεωστικών/πιστωτικών καρτών από τους προηγούμενους μήνες.
  • Να μην ξεχνά να συμπεριλάβει περιστασιακά έξοδα (π.χ. αν χρειάζεται να επισκευάσει το αυτοκίνητό του/της) και να διατητηρεί ένα «μαξιλάρι» οικονομικής ασφάλειας για απρόβλεπτα έξοδα. (π.χ. για αντικατάσταση την οικιακής συσκευής που χάλασε).

της Χρύσω Αντωνιάδου

Πηγή: https://www.brief.com.cy/oikonomia/kypros/se-kairo-plithorismoy-prosexte-tis-oikonomikes-sas-proteraiotites