Blog

Πολλαπλές προκλήσεις εντοπίζει το ΔΝΤ για την Κύπρο

Διάβρωση εισοδημάτων των νοικοκυριών – Αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες – Καθυστερημένες ειπτώσεις από τις κυρώσεις
Πολλαπλές προκλήσεις δέχεται η Κύπρος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο σε πρόσφατη έκθεσή του αναφέρεται στην επιβράδυνση της ανάπτυξης γύρω στο 2.5% το 2023, σε διάβρωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, σε αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες και στις καθυστερημένες επιπτώσεις από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σε αξιολόγησή του για την πορεία της οικονομίας μιλά για αβέβαιες προοπτικές με κινδύνους από την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και πιθανή ύφεση στην Ευρώπη και τονίζει πως «οι δυσμενείς μακροοικονομικές εξελίξεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους δεδομένου του υψηλού ιδιωτικού χρέους».

Ανάμεσα στα μέτρα που ζητά είναι μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική το 2023, «κατάλληλη για να συγκρατηθούν οι πιέσεις στις τιμές και να μειωθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος». «Ωστόσο», επισημαίνει, «η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί εάν η ανάπτυξη αποδειχθεί πιο αδύναμη από το αναμενόμενο».

Όχι στην αποζημίωση της ΑΤΑ

Διαφωνεί κάθετα με την προσαρμογή των μισθών μέσω του μηχανισμού της ΑΤΑ, τονίζοντας πως «οι αποφάσεις για την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών και τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να βασίζονται σε μια ολιστική άποψη για τον μακροοικονομικό αντίκτυπό τους. Θα πρέπει να αποφευχθεί μια πληρέστερη αυτόματη προσαρμογή των μισθών στον πληθωρισμό μέσω του μηχανισμού CoLA». «Αυτό», υπογραμμίζει, «πιθανότατα θα έκανε τον πληθωρισμό πιο επίμονο, θα επηρέαζε αρνητικά την ανταγωνιστικότητα και θα μείωνε τον δημοσιονομικό χώρο. Θα μείωνε επίσης την ευελιξία ως απάντηση σε μελλοντικούς κραδασμούς. Το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα μπορεί να χρειαστεί να βαθμονομηθεί προσεκτικά ενώ ενισχύονται οι απαιτήσεις ενεργοποίησής του».

Στη συνέχεια το Ταμείο ζητά όπως ξαναχτιστούν μεσοπρόθεσμα τα αποθέματα ασφαλείας υπογραμμίζοντας πως «η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να στοχεύει στη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων για τη μείωση του δημόσιου χρέους με την πάροδο του χρόνου, υποστηριζόμενη από ένα δημοσιονομικό πλαίσιο που βασίζεται στον κίνδυνο». «Καθώς τα buffers ξαναχτίζονται, ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος θα πρέπει να κατευθυνθεί σε παραγωγικές επενδύσεις για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση», εξηγεί.

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Επισημαίνει ακόμη πως «περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι το “κλειδί” για την απελευθέρωση του αναπτυξιακού δυναμικού. Η Κύπρος βρίσκεται σε καλή θέση για να αξιοποιήσει τις καλά ανεπτυγμένες επαγγελματικές της υπηρεσίες και τη στρατηγική της θέση, αλλά ο εξορθολογισμός της μετανάστευσης θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση των ελλείψεων στην αγορά εργασίας, ενώ οι σχετικές ανησυχίες σχετικά με την οικονομική προσιτότητα της στέγασης θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με μέτρα από την πλευρά της προσφοράς».

Τέλος, εισηγείται πως «ένα πιο πράσινο μοντέλο ανάπτυξης είναι σημαντικό στοιχείο των μεταρρυθμίσεων. Η Κύπρος στοχεύει να γίνει ουδέτερη ως προς τις εκπομπές έως το 2050. Η ενσωμάτωση στο περιφερειακό ηλεκτρικό δίκτυο και η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – μαζί με την απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας – αποτελούν βασικά στοιχεία αυτής της στρατηγικής και θα βελτιώσουν επίσης την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά απαιτούν μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις».

της Χρύσω Αντωνιάδου

Πηγή: https://www.brief.com.cy/oikonomia/kypros/pollaples-prokliseis-entopizei-dnt-gia-tin-kypro