Blog

Αναλφάβητοι στα χρηματοοικονομικά

Έτοιμος να ενημερώσει τη Βουλή για την Εθνική Στρατηγική για προώθηση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και τη Χρηματοοικονομική Παιδεία στην Κύπρο, δηλώνει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Ο Διοικητής της ΚΤ με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Βουλή Αννίτα Δημητρίου, εκφράζει την ετοιμότητα του για ενημέρωση των Επιτροπών Παιδείας και Οικονομικών για την έκθεση που ετοιμάζεται από την Ad Hoc Επιτροπή για τη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής. Αξίζει να αναφερθεί πως η Ad Hoc Επιτροπή συστάθηκε μετά από εισήγηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας της προηγούμενης Βουλής για να διαμορφώσει την Εθνική Στρατηγική. Ο κ. Ηροδότου, επικαλούμενος τη διεθνή βιβλιογραφία, σημειώνει πως ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός είναι απαραίτητο εργαλείο για τη σωστή λήψη βασικών αποφάσεων.

Παράλληλα σημειώνει πως ικανοποιητικό επίπεδο χρηματοοικονομικής παιδείας συνδέεται μεταξύ άλλων με καλύτερη διαχείριση οικονομικών πόρων, του χρέους και μεγαλύτερη πιθανότητα συνταξιοδοτικής επάρκειας. «Χαμηλά επίπεδα χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού συνδέονται με τη λήψη λανθασμένων οικονομικών αποφάσεων, όπως για παράδειγμα ο υπερδανεισμός, τις συνέπειες του οποίου αντιμετωπίζουν πολλά κυπριακά νοικοκυριά, αλλά και την υγεία της οικονομίας της χώρας μας γενικότερα», προσθέτει. Σύμφωνα με τον Διοικητή, παρά τη σημασία του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στην προσωπική ευημερία και στην ευημερία του κοινωνικού συνόλου, σχετικές επιστημονικές έρευνες και στατιστικές έχουν αναδείξει ότι ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός στην Κύπρο βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Όπως σημειώνει, κατά τις συχνές συνεδριάσεις της Επιτροπής γίνεται ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για το θέμα, εξετάζονται οι προσπάθειες που γίνονται διεθνώς και γίνεται ανάλυση των αποτελεσμάτων της δειγματοληπτικής έρευνας της ΚΤ. Σημειώνεται πως η έρευνα της ΚΤ, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής, κατέδειξε πως το επίπεδο χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στην Κύπρο εμφανίζεται χαμηλό σε σύγκριση με τις χώρες που περιλαμβάνονται στο δείγμα του ΟΟΣΑ και ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Παράλληλα, τα αποτελέσματα αναδεικνύουν χαμηλά επίπεδα χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού ειδικά στους νεαρούς.

Ο κ. Ηροδότου παραθέτει τα μελλοντικά βήματα της Επιτροπής η οποία θα επικεντρωθεί στην ανάλυση των εισηγήσεων των φορέων και επιστημονικών συνεργατών, καθώς και στην ανάλυση των ωφελημάτων ενίσχυσης της χρηματοοικονομικής παιδείας στην κυπριακή οικονομία. Η τελική έκθεση της Επιτροπής θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα περιλαμβάνει προτάσεις για τον τρόπο εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής. Σύμφωνα με τον Διοικητή, η έκθεση θα βασίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, υπάρχουν τέσσερα στάδια για να επιτευχθεί μια αποτελεσματική στρατηγική χρηματοοικονομικής επιμόρφωσης, που περιλαμβάνει διάγνωση του προβλήματος, θέσπιση θεσμικών και διοικητικών ρυθμίσεων, καθορισμός και επίτευξη στόχων, αξιολόγηση και χρηματοδότηση της εθνικής στρατηγικής και διασφάλιση αποτελεσματικής και καινοτόμου παροχής χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης. Καταλήγοντας ο κ. Ηροδότου, αναφέρει πως μέσω της έκθεσης η Επιτροπή θα υποβάλλει συγκεκριμένες εισηγήσεις σχετικά με την καταλληλότερη διακυβέρνηση της επιτροπής που θα εφαρμόζει την Εθνική Στρατηγική, τα μέσα υλοποίησης της αλλά και τα κοινωνικά σύνολα τα οποία θα στοχεύει. Αξίζει να σημειωθεί πως η Εθνική Στρατηγική θα αξιολογείται συχνά και να αναθεωρείται.

Σε απαντητική της επιστολή η Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαιώνει τον Διοικητή της ΚΤ πως το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. «Το πολυποίκιλο μέχρι στιγμής έργο της Ad Hoc προς την κατεύθυνση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και παιδείας στην Κύπρο ως βασικού εργαλείου για τη λήψη βασικών αποφάσεων διαχείρισης οικονομικών πόρων και άλλων συναφών ζητημάτων, καταδεικνύει ότι ο τεθείς στόχος για διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής με τη δική σας συμμετοχή ως Διοικητού της ΚΤ, θα καλύψει το υπάρχον κενό», τονίζει η Πρόεδρος της Βουλής.

Πηγή: https://www.philenews.com/oikonomia/kypros/article/1289801/analfabitoi-sta-chrimatooikonomika?fbclid=IwAR2n5droab1P2TBnxQoP2M2v7jo5lM2j_yM3t7ucnY4tjHTVdWhLCxkQvvY