Blog

Όνειρο απατηλό για 42% η συνταξιοδότηση

Όνειρο απατηλό για το 42% των εργαζομένων στην Κύπρο είναι η συνταξιοδότηση στην ηλικία την οποία επιθυμούν. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει με βάση την πρόσφατη μελέτη της Aon, η οποία έγινε σε συνεργασία με την Pulse Market Research.

Επιπλέον, έξι στους δέκα εργαζόμενους στην Κύπρο ή ποσοστό 60% αδυνατούν να αποταμιεύσουν επαρκή ποσά ώστε να είναι σε θέση να έχουν μια άνετη συνταξιοδότηση. Μάλιστα, ποσοστό 55% δηλώνει ότι αναμένει να συνταξιοδοτηθεί στα 65 έτη, ενώ ένα άλλο ποσοστό της τάξεως του 8% αναμένει συνταξιοδότηση μετά τα 65 έτη.

Η πιο συχνή οικονομική ανησυχία η οποία φαίνεται μέσα από τη συγκεκριμένη έρευνα είναι η αποταμίευση για το μέλλον, παρά το ότι οι προτεραιότητες για αποταμίευση είναι η δημιουργία ταμείου έκτακτης ανάγκης και τα έσοδα κατά τη συνταξιοδότηση.

Χρηματοοικονομική παιδεία

Όσον αφορά το επίπεδο γνώσεων σε σχέση με τη χρηματοοικονομική παιδεία, το σημαντικό στοιχείο που προκύπτει είναι ότι 51% των ερωτηθέντων παρουσιάζει χαμηλή χρηματοοικονομική παιδεία, κάτι το οποίο είναι εντονότερο στις πιο νεαρές ηλικιακές ομάδες και στις ομάδες με χαμηλότερα εισοδήματα. Αυτό που διαφαίνεται σε ό,τι αφορά τη χρηματοοικονομική παιδεία είναι ότι η μεγαλύτερη γνώση σχετίζεται με περισσότερη άνεση στις επενδυτικές αποφάσεις, με ποσοστό μόλις 29% να δηλώνει ότι νιώθει άνετα να παίρνει τις δικές του επενδυτικές αποφάσεις.

Παράλληλα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι χρειάζονται καθοδήγηση σχετικά με την αποταμίευση για τους μακροπρόθεσμούς τους στόχους, όπως η συνταξιοδότηση. «Η χρηματοοικονομική εκπαίδευση μπορεί να θέσει ζωτικά θεμέλια για τη μελλοντική ευημερία των ανθρώπων, βοηθώντας τους να διαχειριστούν τα οικονομικά τους, διδάσκοντάς τους για κινδύνους και εν τέλει, προσβλέποντας στην αναβάθμιση της οικονομικής τους ευεξίας. Η χρηματοοικονομική παιδεία, πολύ απλά, είναι προϋπόθεση για την οικονομική ελευθερία», επισημαίνεται.

Συμβουλές προς επιχειρήσεις

Η Aon υποστηρίζει ότι η οικονομική αβεβαιότητα έφερε σημαντικές επιπτώσεις στην χρηματοοικονομική ευεξία των εργαζομένων, σε μια εποχή που η παροχή επαρκών παροχών συνταξιοδότησης (και υγειονομικής περίθαλψης) από τους εργοδότες παγκοσμίως απειλείται όλο και περισσότερο. Η εξάρτηση των επιχειρήσεων σε ένα υγιές εργατικό δυναμικό με οικονομική ευεξία είναι πλέον εμφανής και η στρατηγική επένδυση στην ευημερία του εργατικού δυναμικού είναι μέρος της επιτυχημένης λειτουργίας κάθε επιχείρησης. «Χρησιμοποιώντας προσαρμοσμένες συγκρίσεις και δείκτες αναφοράς για τον τομέα τους, οι εργοδότες μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα το προφίλ οικονομικής ευεξίας του εργατικού τους δυναμικού», τονίζει ο η Aon. Παράλληλα, υποδεικνύει ότι η παρακολούθηση των γενικών τάσεων ως μέτρο σύγκρισης είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, όμως, λόγω των μοναδικών χαρακτηριστικών του κάθε εργατικού συνόλου, μόνο μια ολοκληρωμένη και σε εις-βάθος ανάλυση θα αναδείξει τις ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομική ευεξία του προσωπικού του. «Η ανάλυση αυτή μπορεί να γίνει μελετώντας υφιστάμενες πληροφορίες εργαζομένων ή διεξάγοντας μια έρευνα μεταξύ των εργαζομένων», καταλήγει στα συμπεράσματά της η Aon.

 

Πηγή: https://politis.com.cy/politis-news/oikonomia/oneiro-apatilo-gia-42-i-syntaxiodotisi/?fbclid=IwAR1UjdrGHQh4UsmeCP4wq2OMSHKmn95PJ-hIOljPcALaxuaZjF0eb-Rox7Y