Αναγνωρίζοντας την έλλειψη εκπαίδευσης στα χρηματοοικονομικά θέματα στην Κυπριακή κοινωνία, ο Σύνδεσμος CFA Society of Cyprus αποφάσισε το 2018 να προσφέρει βασικές χρηματοοικονομικές γνώσεις προς το κοινωνικό σύνολο αρχικά μέσω παρουσιάσεων στα σχολεία.
Σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας αλλά και με τις διευθύνσεις διαφόρων ιδιωτικών σχολείων, ο Σύνδεσμος μέχρι και σήμερα το 2021, έχει προβεί σε παρουσιάσεις σε μαθητές διάφορων βαθμίδων εκπαίδευσης (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο), καλύπτοντας θέματα βασικών χρηματοοικονομικών γνώσεων με τον αριθμό των μαθητών στους οποίους έγινε η σχετική παρουσίαση να ξεπερνά τους 1500. Λόγω της εξέλιξης της πανδημίας αλλά και των περιοριστικών μέτρων, οι παρουσιάσεις για το 2020-2021 διεξάχθηκαν διαδικτυακά, ενώ μια σειρά από βίντεο που ετοίμασε η Επιτροπή Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού του Συνδέσμου με τη συγκεκριμένη θεματολογία έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο.
Η εν λόγω πρωτοβουλία έχει αντιμετωπιστεί πάρα πολύ θετικά τόσο από μαθητές όσο και από καθηγητές, διευθυντές, διευθύνσεις σχολείων αλλά και το ΥΠΠΑΝ. Η ανάγκη επιμόρφωσης των παιδιών για βασικά θέματα χρηματοοικονομικών γνώσεων εκτός από εμφανής είναι και επιθυμητή, με τα παιδιά να επιζητούν να ενημερωθούν περισσότερο. Οι ερωτήσεις τους δε, αναδεικνύουν την περιέργεια και ανάγκη τους να αντιληφθούν καταστάσεις και οικονομικά γεγονότα της καθημερινής ζωής και να συνδέσουν τη θεωρία με την πράξη. Δείχνουν επίσης να μην εμπιστεύονται βασικούς χρηματοοικονομικούς θεσμούς, χωρίς όμως να έχουν απαντήσεις στο τι θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως εναλλακτικές επιλογές.
Η επιμόρφωση των παιδιών σε θέματα βασικών χρηματοοικονομικών γνώσεων προς το παρόν βασίζεται στην οικογένεια. Με το 2/3 των ενηλίκων παγκοσμίως να θεωρούνται οικονομικά αναλφάβητοι, η εκπαίδευση των παιδιών σε βασικές χρηματοοικονομικές γνώσεις είναι αναγκαίο να προσφερθεί πλέον μέσω του επίσημου εκπαιδευτικού μας συστήματος, ώστε μεγαλώνοντας να έχουμε οικονομικά ενήμερους πολίτες.
Ως οικονομικά ενήμεροι πολίτες, εκτός του ότι θα μπορούν να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις από πολύ ενωρίς όσο αφορά τον προσωπικό χρηματοοικονομικό προγραμματισμό τους και να διαλέγουν τις κατάλληλες υπηρεσίες γι’ αυτούς, θα μπορούν επίσης να αποφεύγουν οποιεσδήποτε χρηματοοικονομικές παγίδες, υπερχρεώσεις αλλά και απάτες του τομέα, ευνοώντας έτσι μια πιο έρρυθμη λειτουργία του χρηματοοικονομικού συστήματος στην Κύπρο.
Ως Σύνδεσμος CFA Cyprus έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε στην επιμόρφωση των μαθητών αλλά και ενηλίκων σε θέματα χρηματοοικονομικής παιδείας οποτεδήποτε μας προσφερθεί η ευκαιρία. Υποστηρίζουμε όμως ενεργά την προσφορά χρηματοοικονομικής παιδείας μέσω του επίσημου εκπαιδευτικού συστήματος για μια πιο καθολική επιμόρφωση όλων των παιδιών αλλά και την προσφορά επίσημων προγραμμάτων προς ενήλικες από διάφορους φορείς.
Χαιρετίζουμε τη δημιουργία Ad-Hoc Επιτροπής για τη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για την προώθηση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και της Χρηματοοικονομικής Παιδείας στην Κύπρο υπό την αιγίδα της Κεντρικής Τράπεζας και είμαστε σίγουροι ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών για την προώθηση της χρηματοοικονομικής παιδείας στην Κύπρο.
Άρθρο της Στέλλας Ηλιάδου, Επικεφαλής της Επιτροπής Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού CFA Society Cyprus