Blog

Στο Λύκειο μάθημα για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό

Την εισαγωγή μαθήματος χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στη μέση εκπαίδευση, εξετάζει το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, Λούη Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, στο πλαίσιο συζήτησης για την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας προωθεί την επιχειρηματικότητα και το χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό μέσα από σειρά προγραμμάτων που προσφέρονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Πρόσθεσε ότι βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων, η επίτευξη των μαθησιακών αποτελεσμάτων που σχετίζονται με επιχειρηματικές συμπεριφορές, όπως είναι η αυτοπεποίθηση και το πνεύμα πρωτοβουλίας.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε περαιτέρω ότι στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των σχολικών προγραμμάτων, πως εξετάζεται η εισαγωγή του μαθήματος χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στη μέση εκπαίδευση και πιο συγκεκριμένα στο λύκειο.

Δήλωσε ότι βρίσκονται σε διαδικασία διασύνδεσης του μαθήματος από το γυμνασιακό κύκλο στο Λύκειο, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η υλοποίηση των στρατηγικών επιδιώξεων της εθνικής στρατηγικής για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό.

Εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρθηκε ότι έχει εξασφαλισθεί μέσω του υπουργείου Οικονομικών, χρηματοδότηση €250 χιλ. από την ΕΕ για την υλοποίηση συγκεκριμένων πυλώνων, δράσεων και πρωτοβουλιών της στρατηγικής.

Συγκεκριμένα, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ο πρώτος πυλώνας ήταν η υλοποίηση παγκύπριας έρευνας για το επίπεδο του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, η οποία υλοποιήθηκε πρόσφατα και καταδεικνύει ότι η Κύπρος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη.

Όσον αφορά τον δεύτερο πυλώνα, είπε ότι αφορά τη δημιουργία εθνικής ιστοσελίδας με συμβατότητα και σε έξυπνες συσκευές, η οποία θα αποσκοπεί στην ενημέρωση και επιμόρφωση όλων των πολιτών.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση των μαθητών που επιλέγουν να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους και ασχοληθούν με τα οικονομικά.

Σε δηλώσεις επίσης μετά την συνεδρία είπε ότι μέσα από έρευνες έχει επιβεβαιωθεί ότι ως χώρα είμαστε από τις τελευταίες όσον αφορά τη γνώση επί χρηματοοικονομικών δεδομένων.

«Δεν ήταν έκπληξη το συγκεκριμένο αποτέλεσμα», σημείωσε, αναφέροντας ότι το θέμα είναι τι κάνουμε για να βελτιώσουμε τη θέση μας.

Λόγω της χαμηλής γνώσης στα χρηματοοικονομικά, είπε, είχαμε και τα επακόλουθα του Χρηματιστηρίου το 1999 αλλά και τα κόκκινα δάνεια.

«Εμείς, ως ΔΗΚΟ, εισηγηθήκαμε, λόγω του ότι καταγράψαμε και χαμηλό ποσοστό μαθητών που επιλέγουν την κατεύθυνση οικονομικών σπουδών, ότι θα πρέπει να μπει ένα μάθημα γεύσης οικονομικών στον γυμνασιακό κύκλο, για να μπορέσουν τα παιδιά να πάρουν μία γεύση, να έχουν μία γνώση, ώστε πιο συνειδητά να μπορέσουν να επιλέξουν στον λυκειακό κύκλο το μάθημα των οικονομικών», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι αναμένουν από την ΚΤΚ πιο έμπρακτες δράσεις για να μπορέσουν να βοηθήσουν στο θέμα.

Η εισηγήτρια του θέματος, βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, ανέφερε ότι η αντιμετώπιση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού στη χώρα μας, ήταν ένα θέμα που ανέδειξε το κόμμα της από το 2020, όπου μετά από δική τους πρωτοβουλία είχε θεσπιστεί η Εθνική Στρατηγική για αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος από την κυβέρνηση το 2022.

Ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο αλλά είναι και σε πολύ μεγάλη εμβέλεια και στην Κύπρο, με βάση έρευνες όπου καταδεικνύουν ότι η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις.

Η κ. Ορφανίδου δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντική η άμεση σύσταση κυπριακής επιτροπής χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού και παιδείας, στο πλαίσιο της εφαρμογής της εθνικής στρατηγικής.

Τόνισε περαιτέρω ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο σε νεαρές ηλικίες, σε ηλικιωμένους και σε γυναίκες γι’ αυτό είναι και πολύ σημαντικό να ενταχθούν στα σχολεία μαθήματα για χρηματοοικονομική παιδεία.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Πηγή: https://www.stockwatch.com.cy/el/article/oikonomia-paideia/mpainei-sto-lykeio-mathima-gia-hrimatooikonomiko-alfavitismo?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter