Blog

Πλήττουν ακρίβεια και πληθωρισμός «απληστίας»

Η ακρίβεια, η οποία ξεκίνησε τα χρόνια της πανδημίας, σύντομα εξελίχθηκε σε βραχνά για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλέον διαβιούν σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον, δηλώνουν εργοδότες και συνδικαλιστές.

Ταυτόχρονα όμως, αναγνωρίζουν ότι διευρύνεται και το κοινωνικό χάσμα και κάνουν λόγο για τον πληθωρισμό της «απληστίας», ο οποίος πλήττει και την Κύπρο και ζητούν τη φορολόγηση των υπερκερδών ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μέτρα αναχαίτισης των δραματικών επιπτώσεων της ακρίβειας στα νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αγκάθι τα ψηλά επιτόκια

Αγκάθι για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν και τα ψηλά επιτόκια.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια σημείωσε αύξηση τον Ιούνιο στο 5,23%, σε σύγκριση με 4,97% τον προηγούμενο μήνα.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας ανέρχεται στο 4,19%, ενώ το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκατ. στο 5,87%.

Εφιαλτική κατάσταση με πρώτα θύματα μικρομεσαίες

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακής, μιλώντας στη StockWatch, χαρακτήρισε εφιαλτική την κατάσταση που επικρατεί στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

«Το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων έχει εκτιναχθεί από τις ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος που παρουσίασε άνοδο 60% και συνυπολογίζοντας την αύξηση των μισθών λόγω της απόδοσης της ΑΤΑ, το κόστος των καυσίμων και προσθέτοντας στην εξίσωση και την αύξηση των επιτοκίων, όλα μαζί πλήττουν την επιβίωση εκατοντάδων επιχειρήσεων».

Υποστήριξε ότι «τα πρώτα θύματα είναι οι μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν το 98% του συνόλου των επιχειρήσεων στην Κύπρο».

Ο κ. Τσιακκής, απέρριψε τη δήλωση στη StockWatch του προέδρου του συνδέσμου καταναλωτών ότι οι επιχειρήσεις έχουν την ευχέρεια μετακύλισης μέρους των αυξήσεων προς τους πελάτες τους, λέγοντας ότι «η επιχείρηση θα προβεί σε αυτή την κίνηση στο μέτρο του δυνατού, ώστε να αποφύγει τον κίνδυνο περαιτέρω συρρίκνωσης της κατανάλωσης η οποία θα πλήξει τον κύκλο εργασιών της».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιακκή, το ΚΕΒΕ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια της οποίας κατέθεσε υπόμνημα με διάφορες εισηγήσεις. Μεταξύ αυτών είναι το ύψος των επιτοκίων και το κόστος ενέργειας, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου θα ζητήσουν νέα συνάντηση για ανασκόπηση των δεδομένων με βάση τις εισηγήσεις τους.

Είμαστε έρμαιο των διεθνών συγκυριών

Ο διευθυντής του τμήματος επιχειρηματικής ανάπτυξης και οικονομίας της ΟΕΒ, Αντώνης Φραγκούδης, δήλωσε στη StockWatch ότι «ως νησί είμαστε έρμαιο των διεθνών εξελίξεων και γεωπολιτικών προβλημάτων, χωρίς εναλλακτικές επιλογές».

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκούδη, οι επιχειρήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ακολουθήσουν τα δεδομένα που επικρατούν διεθνώς και να επιβάλουν τις αυξήσεις στα προϊόντα τα οποία εισάγονται από το εξωτερικό.

«Μια επιχείρηση για να επιβιώσει θα πρέπει να συμπεριλάβει στο κόστος προϊόντος τις αυξήσεις μετακυλώντας το μεγαλύτερο μέρος στον καταναλωτή», επεσήμανε.

Όσον αφορά το κόστος ενέργειας, είπε ότι «οι επιχειρήσεις ήδη προχωρούν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκων» και προέτρεψε και τα νοικοκυριά να εκμεταλλευτούν τα σχέδια της κυβέρνησης για τοποθέτηση φωτοβολταϊκων, ως την ιδανικότερη λύση για μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, αν και τα ευεργετικά οφέλη θα τα εισπράξουν σε ένα με δυο χρόνια μετά».

Η ΟΕΒ, είπε ο κ. Φραγκούδης, απέστειλε επιστολή προς όλους τους υπουργούς με συγκεκριμένες εισηγήσεις οι οποίες εάν υλοποιηθούν, θα συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Επιβάλλεται η φορολόγηση των υπερκερδών

Στην αντίπερα όχθη, οι συνδικαλιστές ζητούν την ολιστική αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη φορολόγηση των υπερκερδών καθώς και των απροσδόκητων κερδών.

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, μιλώντας στη StockWatch είπε ότι ήταν λανθασμένη η κίνηση της κυβέρνησης να διακόψει την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα εν μέσω του καλοκαιριού.

Χαρακτήρισε, εντούτοις, ημίμετρα προσωρινής διάρκειας τα συγκεκριμένα μέτρα λέγοντας ότι «επείγει η λήψη μέτρων για ολιστική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας».

Ο κ. Μάτσας, αναφέρθηκε στον πληθωρισμό της «απληστίας» ο οποίος αποτελεί τη νέα τάση διεθνώς και επιβεβαιώνεται και στην Κύπρο από τράπεζες, από εταιρείες τροφίμων και ενεργειακών προϊόντων και άλλων επιχειρήσεων.

Εξήγησε ότι «πρόκειται για μια νέα και άκρως επικίνδυνη μορφή ακρίβειας η οποία συνίσταται στο ότι πολλές επιχειρήσεις εκτόξευσαν, υπέρ το δέον, τις τιμές σε μια περίοδο που κανείς δεν γνωρίζει που θα σταματήσει το ράλι των τιμών ενέργειας και των πρώτων υλών».

Τάχθηκε υπέρ της φορολόγησης των υπερκερδών και των απροσδόκητων κερδών των επιχειρήσεων προς όφελος των πολιτών που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν της ακρίβειας.

Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, η μείωση της αξίας των μισθών είναι γύρω στο 10% και πλήττει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων οι οποίοι δεν λαμβάνουν ΑΤΑ, ενώ αντίθετα στους εργαζόμενους που λαμβάνουν ΑΤΑ, μετριάζεται η απώλεια.

«Η ΣΕΚ, πέραν των εισηγήσεων της για επιδότηση του ρεύματος και των καυσίμων και τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων στον αντίποδα της αύξησης των επιτοκίων, εισηγείται και την επαναφορά από την ΕΕ του μέτρου «SURE», το οποίο εφαρμόσθηκε την περίοδο της πανδημίας για διασφάλιση των μισθών και των θέσεων εργασίας αλλά και την προώθηση κοινωνικών μέτρων», επεσήμανε.

Θα καραδοκούμε και θα ασκήσουμε πιέσεις

Η γενική γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ανέφερε στη StockWatch ότι «οι συνεχείς ανατιμήσεις του ηλεκτρικού, των καυσίμων και των τροφίμων διαβρώνουν τα εισοδήματα και την αγοραστική δύναμη, ειδικά των φτωχότερων νοικοκυριών».

Τονίζει ότι «επιβεβαιώνεται και η δήλωση μας ότι δεν ήταν η καταλληλότερη στιγμή εν μέσω των ακραίων καιρικών συνθηκών η κυβέρνηση να καταργήσει την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα».

Κάλεσε την κυβέρνηση να επαναφέρει το μέτρο της επιδότησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο θα δώσει μικρή ανάσα στα μεσαία και τα χαμηλά εισοδηματικά νοικοκυριά τα οποία δυσκολεύονται στην εξόφληση των αυξημένων λογαριασμών τους και τους χαμηλοσυνταξιούχους να τους συμπεριλάβει στην κατηγορία της ειδικής διατίμησης.

Επανέλαβε την πάγια, όπως είπε θέση τους, ότι «θα πρέπει να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των τραπεζών αλλά και τα απροσδόκητα κέρδη των επιχειρήσεων τα οποία θα πρέπει να επιστραφούν με στοχευμένο τρόπο ειδικά σε ότι αφορά το κόστος των καυσίμων και του ηλεκτρικού, πίσω στην κοινωνία».

Προειδοποίησε ότι «θα καραδοκούμε και θα λάβουμε μέτρα άσκησης πίεσης για εφαρμογή μέτρων στη βάση των προτάσεων μας».

tης Ηρώς Ευθυμίου

Πηγή: https://www.stockwatch.com.cy/el/article/oikonomia-plithorismos/plittoyn-akriveia-kai-plithorismos-aplistias