Μπορεί ο κρατικός προϋπολογισμός να έχει εγκριθεί από τη Βουλή, αλλά αυτός που πραγματικά μετρά είναι ο οικογενειακός-ατομικός προϋπολογισμός. Είναι αυτός που σου επιτρέπει να παραμένεις ψύχραιμος, ακόμη και αν οι πολιτικοί ρίξουν τη χώρα σε κρίση ή αν η πανδημία τραβήξει λίγο ακόμη. Στο τέταρτο επεισόδιο του podcast «Κουμάντο στην Τσέπη σου», που θα βρείτε τη Δευτέρα και στην ιστοσελίδα του «Πολίτη», συζητάμε με τη δημιουργό του «Queens of Money», Κλεοπάτρα Κιττή, τον προσωπικό μας προϋπολογισμό.
Δεν χρειάζεται μια τραπεζική κρίση, μια κρατική χρεωκοπία ή μια πανδημία για να αρχίσει κάποιος να σκέφτεται τα έξοδά του. Ωστόσο, όταν αυτό συμβαίνει, το πού ξοδεύω τα λεφτά μου, αποκτά άλλη βαρύτητα. Οι κρίσεις ωστόσο θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Όπως δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πως το κυπριακό κράτος, για μια σειρά από λόγους, δεν θα είναι από αυτά που θα ανταποκριθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά. Ο λογαριασμός θα καταλήξει κοντά μας με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Μέχρι να αποκτήσει αντανακλαστικά το κράτος, εμείς θα πρέπει να κάνουμε τα δικά μας «κουμάντα». Στο τέλος της μέρας, μόνο όταν μια κοινωνία η οποία σε ατομικό επίπεδο τηρεί υπεύθυνη στάση, μπορεί να επιλέξει ανάλογα υπεύθυνη ηγεσία.
Η αρχή για την υπεύθυνη στάση, είναι η λίστα εξόδων. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο όπου το νοικοκυριό καταγράφει τα δικά του έξοδα για μερικές εβδομάδες ώστε να έχει τη συνολική τους εικόνα. Δεν είναι μια ευχάριστη διαδικασία και για πολλούς είναι ιδιαίτερα επώδυνη, καθώς αυτά καθρεφτίζουν και το ποιοι είμαστε. Παρατηρούμε την καταναλωτική μας συμπεριφορά, τη σχέση μας ως προς το χρήμα και σκεφτόμαστε τρόπους για να εξοικονομήσουμε. Με άλλα λόγια, προσπαθούμε να διαχωρίσουμε τα θέλω από τα πρέπει και να στρέψουμε τη ροή των χρημάτων μας εκεί όπου υπάρχει ανάγκη να πάνε. Να αποκτήσουμε δηλαδή τον έλεγχο των οικονομικών μας πριν αυτά δημιουργήσουν χρέη, μας φορτώσουν με άγχος και καταστρέψουν την ποιότητα της ζωής μας.
Σε αυτό το επεισόδιο αναφερόμαστε και στην κατανομή του εισοδήματος. Η διεθνής βιβλιογραφία προτείνει όπως τα έξοδά μας για τα απολύτως αναγκαία περιοριστούν στο 60% των εισοδημάτων μας. Στα αναγκαία εκτός από τις αγορές από το σουπερμάρκετ, τις φορολογίες και τους λογαριασμούς προς βασικές υπηρεσίες, π.χ. ηλεκτρισμός -περιλαμβάνονται και τα έξοδα για τα σχολεία των παιδιών- η αποπληρωμή των δανείων και των ενοικίων. Για πολλούς που έχουν μέσα ή χαμηλά εισοδήματα, τα έξοδα αυτά ήδη υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό. Ο στόχος τους ωστόσο θα πρέπει να είναι να τα περιορίσουν όσο πιο πολύ γίνεται στο ποσοστό αυτό ή να προσπαθήσουν να αυξήσουν τα εισοδήματά τους, ώστε αυτά να φθάνουν σε αυτό το ποσοστό. Όσοι όμως έχουν ήδη μεσαία και υψηλά εισοδήματα, έχουν ευθύνη απέναντι στον εαυτό τους να περιορίσουν τα θέλω, ώστε τα έξοδα να μην ξεπερνούν το 60% των εισοδημάτων τους.
Θα πρέπει να σκεφτούν δηλαδή τις αγορές τους, το take away και το delivery, τις επισκέψεις στα κομμωτήρια και στα ινστιτούτα αισθητικής, τα ταξίδια, τις μεγάλες σε διάρκεια διακοπές, ακόμη και τους καφέδες. Αυτά δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 10% των εισοδημάτων τους. Ένα άλλο 10% θα πρέπει να αποταμιεύεται για να δημιουργεί μαξιλάρι ασφαλείας, για τις περιόδους όπου τίποτα δεν πάει καλά. Για να χρησιμοποιηθεί όπως τώρα με την πανδημία σε έκτακτα θέματα υγείας, σε απώλεια εργασίας και εισοδήματος, σε ζημιές στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο. Είναι τα χρήματα τα οποία θα πρέπει να έχουμε στην πάντα και που μας εξασφαλίζουν την ψυχραιμία για να χειριστούμε δύσκολες καταστάσεις.
Όσο για το εναπομείναν 20%, αυτό θα πρέπει να αποταμιεύεται και να επενδύεται για να μας εξασφαλίσει ποιότητα ζωής στα συντάξιμά μας χρόνια. Στα χρόνια δηλαδή που δύσκολα θα μπορούμε να αυξήσουμε τα εισοδήματά μας και θα είμαστε απόλυτα εξαρτώμενοι από τη γενναιοδωρία αλλά και τις δυνατότητες του κράτους και της κοινωνίας. Ας μην αφεθούμε στο έλεος άλλων. Περισσότερα για όλα αυτά, θα ακούσετε στα επόμενα επεισόδια του podcast «Κουμάντο στην Τσέπη σου», το οποίο θα βρίσκεται στην ιστοσελίδα του «Πολίτη», στις πλατφόρμες του Spotify και Souldcloud και σύντομα στη δική του ιστοσελίδα, στο www.koumanto.com.
Πηγή: https://politis.com.cy/politis-news/oikonomia/o-pio-simantikos-proypologismos-einai-o-dikos-mas/