Blog

Να σπάσει το ταμπού

Έξι στους δέκα Κύπριους είναι χρηματοοικονομικά αναλφάβητοι και το πρόβλημα είναι ακόμη πιο μεγάλο στις γυναίκες και στους νέους, καταδεικνύει έρευνα του ΤΕΠΑΚ. Δεν πρόκειται απλώς για αριθμούς, είναι ο «Γιάννης» και η «Μαρία» που έχουν φορτωθεί χρέος το οποίο δεν μπορούν να αποπληρώσουν. Ο επικεφαλής της έρευνας, αναπληρωτής καθηγητής του ΤΕΠΑΚ Παναγιώτης Ανδρέου, μας εξηγεί ότι οι χρηματοοικονομικά εγγράμματοι μπορούν να διαχειριστούν έως και 300% καλύτερα το χρέος τους.

Τώρα που τελειώνει το μορατόριουμ αποπληρωμής δόσεων που έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το πρόβλημα με τον δανεισμό και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα βγουν ξανά στην επιφάνεια. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου και ακόμη τρεις συνάδελφοί του από Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο πλαίσιο του 8ου Banking Forum την Παρασκευή που μας πέρασε. Οι λύσεις ωστόσο δεν θα έρθουν μόνο από τη Φρανκφούρτη και την Αγ. Παρασκευή. Αλίμονο σε όσους περιμένουν την Κριστίν Λαγκάρντ να τους λύσει το πρόβλημα με το χρέος τους ή με τα δάνεια που έδωσαν και πρέπει να εισπράξουν. Όσοι θέλουν να ξεκινήσουν να σκέφτονται λύσεις για το χρέος, καλό είναι να ακούσουν το «Κουμάντο στην τσέπη σου» διαδικτυακά ή μέσω της ιστοσελίδας του «Πολίτη».

Σε αυτό το τρίτο επεισόδιο η συμπαρουσιάστρια του «Κουμάντο» και δημιουργός του «Queens of Money» Κλεοπάτρα Κιττή παρουσιάζει πιθανές λύσεις για το στεγαστικό δάνειο που η «Μαρία» δεν μπορεί να αποπληρώσει. Μακριά από συναισθηματισμούς, η δανειολήπτρια θα μπορούσε να σκεφτεί άλλους τρόπους χρηματοδότησης. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, αν διαθέτει άλλα περιουσιακά στοιχεία να τα πουλήσει και να αποπληρώσει το δάνειο ή να το νοικιάσει και να μετακομίσει αλλού, με χαμηλότερο ενοίκιο και με τη διαφορά να συνεχίσει να το αποπληρώνει μέχρι να ανακάμψουν τα δικά της εισοδήματα. Ακόμη και να προχωρήσει σε ανταλλαγή ή πώληση του ακινήτου έναντι του χρέους πριν αυτό να εκτροχιαστεί με ανατοκισμό και πρόσθετες χρεώσεις.

Η περίπτωση του «Γιάννη» είναι διαφορετική. Άλλο το στεγαστικό δάνειο της «Μαρίας» κι άλλο να χρησιμοποιείς το παρατράβηγμα της πιστωτικής κάρτας για να αγοράσεις ακριβά αξεσουάρ αυτοκινήτων. Ιδιαίτερα όταν τα εισοδήματα του «Γιάννη» δεν θα καλύψουν όλο το πόσο στο τέλος του μήνα. Πρόκειται για βραχυπρόθεσμο και άρα ακριβό δανεισμό. Τα 1.000 ευρώ που έδωσε ο «Γιάννης» για το αξεσουάρ είναι πολύ πιθανόν να αυξηθούν από το πολύ υψηλό μηνιαίο επιτόκιο που συνοδεύει το παρατράβηγμα. Θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την αγορά του και με πιο μακροπρόθεσμο δανεισμό ή ακόμη καλύτερα να προβεί στην αγορά όταν θα είχε συγκεντρώσει όλο το πόσο μέσα από τις δικές του εξοικονομήσεις. Στο τέλος της μέρας είναι η δική του καταναλωτική συμπεριφορά που πρέπει να επανεξεταστεί.

Το πώς όμως χειριζόμαστε τα χρηματοοικονομικά ζητήματα δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μάθουμε μόνο όταν θα λάβουμε αποφάσεις. Είναι βασικές δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσουμε όσο μεγαλώνουμε. Κανέναν δεν προστατεύουμε όταν δεν συζητάμε τα θέματα γύρω από το οικογενειακό τραπέζι ή όταν θεωρούμε πως πρόκειται για ευθύνη των ανδρών. «Είναι ένα ταμπού που πρέπει να σπάσει», μας εξήγησε σε αυτό το podcast η Βάσω Μιχαηλίδου από τον Σύνδεσμο Τραπεζών και εθελόντρια σε πρόγραμμα για τον χρηματοοικονομικό αναλφαβητισμό στα δημοτικά σχολεία. Αν θέλουμε η επόμενη γενιά να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη, θα πρέπει να αποκτήσουν τα παιδιά από νωρίς αυτές τις δεξιότητες. Μαθήματα του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού πρέπει να μπουν στα σχολεία. Πρέπει και οι γονείς οι ίδιοι να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους όχι μόνο για το πώς να κερδίζουν χρήματα, αλλά και για πώς να τα ξοδεύουν σωστά. Να μάθουν να αποταμιεύουν, να επενδύουν και να δημιουργούν κομπόδεμα για τυχόν δύσκολη στιγμή. Όχι απλώς όσα περισσότερα κερδίζουν τόση πρέπει να είναι και η κατανάλωσή τους. Περισσότερα για όλα αυτά θα ακούσετε στα επόμενα επεισόδια του «Κουμάντο στην τσέπη σου», το οποίο θα βρείτε στην ιστοσελίδα του «Πολίτη», στις πλατφόρμες του Spotify και SoundCloud και σύντομα στη δική του ιστοσελίδα, στο www.koumanto.com.

Πηγή: https://politis.com.cy/politis-news/oikonomia/na-spasei-to-tampoy/