Απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας της Κύπρου κατά τους επόμενους μήνες εμφανίζονται οι Κύπριοι, με τέσσερις στους δέκα να διαβλέπουν χειροτέρευση της υφιστάμενης κατάστασής της, άλλους τέσσερις στους δέκα να εκτιμούν πως θα παραμείνει ως έχει σήμερα, και μόλις δύο στους δέκα να αισιοδοξούν πως θα καλυτερεύσει.
Αυτό-μεταξύ άλλων- προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας του Ευρωβαρόμετρου «Standard Eurobarometer 99-Spring 2023», η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 31 Μαϊου μέχρι τις 20 Ιουνίου 2023 και δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο.
Πληθωρισμός και κόστος ζωής, ιεραρχείται από τους συμπολίτες μας ως το πρώτιστο ζήτημα που χρήζει αντιμετώπισης στην Κύπρο, όπως και γενικότερα η κατάσταση της οικονομίας, με σχεδόν επτά στους δέκα μάλιστα τα θεωρούν την υφιστάμενη κατάστασή της ως εξαιρετικά κακή.
Ακολουθούν αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας:
Ως εξαιρετικά «κακή» κρίνουν οι Κύπριοι την οικονομική κατάσταση γενικά στη χώρα. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «Πώς θα κρίνατε την παρούσα κατάσταση της εθνικής οικονομίας;» το 66% απάντησαν «εξαιρετικά κακή» και το 34% «εξαιρετικά καλή».
Σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των νοικοκυριών τους, το 71% των Κυπρίων την χαρακτηρίζουν ως «καλή», το 28% ως «κακή» και το 2% απάντησαν «δεν γνωρίζω».
Όσον αφορά την εργασία τους, το 54% των Κυπρίων την χαρακτηρίζουν ως «καλή» και το 21% ως «κακή», με το υπόλοιπο 25% να απαντά «δεν γνωρίζω».
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι Κύπριοι κλήθηκαν να προβλέψουν οικονομικές καταστάσεις των επόμενων 12 μηνών.
Όσον αφορά την κατάσταση απασχόλησης στην Κύπρο, το 43% εκτιμούν ότι θα παραμείνει η ίδια στους επόμενους 12 μήνες, το 36% πιστεύουν ότι θα είναι χειρότερη και το 18% καλύτερη, ενώ το 3% απάντησαν «δεν γνωρίζω».
Για την προσωπική τους εργασία, το 54% δήλωσαν ότι αναμένουν να παραμείνει η ίδια κατάσταση, το 18% καλύτερη κατάσταση και το 16% χειρότερη, ενώ το 12% απάντησαν «δεν γνωρίζω».
Γενικότερα όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της Κύπρου, το 41% των ερωτηθέντων απάντησαν πως στους επόμενους μήνες θα παραμείνει η ίδια και το 40% ότι θα είναι χειρότερη. Το 18% απάντησαν πως θα βελτιωθεί και το 1% δεν γνωρίζουν.
Οι ερωτηθέντες, κλήθηκαν επίσης να σχολιάσουν και την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, με το 41% να πιστεύει ότι στους επόμενους 12 μήνες θα παραμείνει η ίδια, το 31% ότι θα είναι χειρότερη και το 17% καλύτερη, ενώ το υπόλοιπο 9% απάντησε πως δεν γνωρίζει.
Μεταναστευτικό και οικονομία, τα πιο σημαντικά ζητήματα
Τα τρία πιο σημαντικά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ε.Ε., σύμφωνα με τους Κύπριους, αρχικά είναι το μεταναστευτικό (47%), μετέπειτα η οικονομική κατάσταση (25%) και ακολουθεί η διεθνής κατάσταση (16%).
Για την Κύπρο, τα σημαντικότερα ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης, είναι ο πληθωρισμός και το κόστος ζωής (46%), δεύτερο στη σειρά έρχεται το μεταναστευτικό (45%) και ακολουθεί η οικονομική κατάσταση (27%).
Σημειώνεται ότι για τα δύο πιο πάνω στοιχεία, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να αναφέρουν τα δύο ζητήματα που θεωρούν πιο σημαντικά, αρχικά για την Ε.Ε. και μετέπειτα για την Κύπρο.
Δεν εμπιστεύονται Κυβέρνηση, Βουλή και Ε.Ε.
Σημαντικό εύρημα της έρευνας, είναι ότι πέραν από τους μισούς Κύπριους δεν εμπιστεύονται την Κυβέρνηση, την Βουλή και την Ε.Ε. Συγκεκριμένα, το 54% των Κυπρίων τείνουν να μην εμπιστεύονται την Ε.Ε., το 39% τείνουν να δείχνουν εμπιστοσύνη και το 7% δεν γνωρίζουν.
Σχετικά με τη Βουλή, το 65% ανέφεραν ότι τείνουν να μην την εμπιστεύονται, το 28% την εμπιστεύονται και το 7% απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν.
Σχετικά με την Κυβέρνηση, το 57% τείνουν να μην έχουν εμπιστοσύνη, το 36% απάντησαν ότι τείνουν να την εμπιστεύονται και το 1% απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν.
Θέλουν κοινή άμυνα, μεταναστευτική και ενεργειακή πολιτική
Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα που αφορά τη ζωή τους στην Ε.Ε.: «Σε γενικές γραμμές, σας δημιουργεί η Ε.Ε. θετική, αρκετά θετική, ουδέτερη, αρκετά αρνητική ή πολύ αρνητική εικόνα;»
Το 43% των Κυπρίων απάντησαν «ουδέτερη», το 38% «αρκετά θετική» και το 19% «αρκετά αρνητική».
Το 85% των Κυπρίων θα ήθελε μια κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. και το 83% μια κοινή ενεργειακή πολιτική.
Επιπρόσθετα, το 82% των Κυπρίων επιθυμούν μια κοινή μεταναστευτική πολιτική μεταξύ των κρατών της Ε.Ε., ενώ το 50% είναι υπέρ της περαιτέρω διεύρυνσης της Ε.Ε. για να συμπεριλάβει και άλλες χώρες στα επόμενα χρόνια.
Ψήφο εμπιστοσύνης στο ευρώ
Το 79% των Κυπρίων είναι υπέρ μιας ενιαίας οικονομικής και νομισματικής πολιτικής στην Ε.Ε. με ενιαίο νόμισμα το ευρώ, το 15% είναι εναντίον και το 8% δεν γνωρίζουν.
Επιπρόσθετα, το 93% των Κυπρίων συμφωνούν στη δήλωση ότι «Θα πρέπει να υπάρχει δίκαιη φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας στην Ε.Ε.».
Το 82% συμφωνεί στο ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να οικοδομήσει εταιρικές σχέσεις με χώρες εκτός της Ε.Ε. για επενδύσεις σε βιώσιμες υποδομές, συνδέοντας έτσι ανθρώπους και με άλλες χώρες του κόσμου.
Παράλληλα, το 69% των Κυπρίων πιστεύουν ότι η Ε.Ε. διαθέτει επαρκή ισχύ και εργαλεία για να υπερασπιστεί τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης παγκοσμίως.
Σημαντικό εύρημα της έρευνας, είναι ότι το 71% των Κυπρίων συμφωνεί στη δήλωση πως «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας τόπος σταθερότητας σε ένα κόσμο με αναταραχές».
Επίσης, το 79% θεωρεί πως το δημόσιο χρήμα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την τόνωση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα σε επίπεδο Ε.Ε.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία
Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, στην ερώτηση «Πόσο ικανοποιημένος/η είστε με την Ε.Ε. από την ανταπόκρισή της στο θέμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία;», το 33% των Κυπρίων απάντησαν «ικανοποιημένοι», το 58% «όχι ικανοποιημένοι» και το 9% απάντησαν «δεν γνωρίζω».
Στην ερώτηση κατά πόσο είναι ικανοποιημένοι με την στάση και ανταπόκριση της Κύπρου σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, το 36% απάντησαν «ικανοποιημένοι», το 54% «όχι ικανοποιημένοι» και το υπόλοιπο 10% απάντησαν «δεν γνωρίζω».
Επίσης, το 89% των Κύπριων συμφωνεί με τις ενέργειες της Ε.Ε. που αφορούν στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, με το 85% να συμφωνεί στην υποδοχή των ανθρώπων στην Ε.Ε. που έρχονται από τον πόλεμο. Συμφωνούν παράλληλα (62%) και με την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία από την Ε.Ε.
Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς Κύπριους (56%) διαφωνούν με την εφαρμογή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος των κρατών μελών της Ε.Ε. συμφωνούν με τις κυρώσεις (72%).
Ακόμη, οι Κύπριοι διαφωνούν (σε ποσοστό 58%) και στην παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.
Πλειοψηφικά υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. τάσσονται οι Κύπριοι, με το 47% να συμφωνούν, το 39% να διαφωνούν και το 14% να μην γνωρίζουν.
Τέλος, το 67% των Κυπρίων και το 82% των πολιτών της Ε.Ε. (μέσος όρος) συμφωνούν στο ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία το συντομότερο δυνατόν.