Blog

Η ευθύνη, στα δικά μας χέρια

Oσοι ακόμη πιστεύουν πως η πολιτεία, μπορεί μέσα από την υπεύθυνη στάση της, την προσαρμοστικότητά της και τα γρήγορά της αντανακλαστικά, να διασφαλίσει ένα ασφαλές πλαίσιο όπου τα νοικοκυριά θα μπορούν να μην ανησυχούν για τα οικονομικά τους, ας παρακολουθήσουν την ολομέλεια της Βουλής, την Πέμπτη που μας πέρασε. Όχι μόνο το τελευταίο κομμάτι, εκεί δηλαδή που καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός. Από την αρχή και όσοι αντέχουν, ας ακούσουν και τις διήμερες ομιλίες που προηγήθηκαν. Είμαι σίγουρος πως αμέσως θα αναλάβουν δράση για όσα τους αφορούν προσωπικά. Θα κατανοήσουν πως δεν μπορούν να αναμένουν πολλά και πως πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους πρωτοβουλίες. Είναι για όλους αυτούς που δημιουργήσαμε το podcast «Κουμάντο στην Τσέπη σου», μαζί με την Κλεοπάτρα Κιττή και που θα σας το παρουσιάζουμε και από την ιστοσελίδα του Πολίτη, τον οποίο ευχαριστούμε που είναι ο χορηγός επικοινωνίας μας.

Είναι το πολιτικό σύστημα που δημιουργεί τις κρίσεις ή απλά θρέφεται με αυτές; Το ένα δεν αναιρεί το άλλο, μπορούν να συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα. Το μόνο σίγουρο, είναι πως βρίσκουν και κάνουν. Έχουν απέναντί τους μια κοινωνία χρηματοοικονομικά αναλφάβητη, σύμφωνα και με πρόσφατη μελέτη του καθηγητή του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Παναγιώτη Ανδρέου. Μια κοινωνία δηλαδή που ένα σημαντικό μέρος της, αδυνατεί να αναλάβει την ευθύνη για την οικονομική του διαχείριση. Μια τέτοια κοινωνία, μπορεί να διαμαρτυρηθεί, να δυσανασχετήσει αλλά σίγουρα δεν μπορεί να επιβάλει στους αξιωματούχους του κράτους να συμπεριφέρονται με υπεύθυνο τρόπο. Ούτε στα δύσκολα, όπως είναι τώρα με την πανδημία. Στο τέλος της ημέρα και οι αξιωματούχοι του κράτους, από αυτή την κοινωνία προέρχονται.

Με τον ίδιο τρόπο που δεν μπορούν οι πολίτες να αφεθούν στα χέρια του κράτους για τα δύσκολα, δεν μπορούν να στηριχθούν σε αυτό για να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής για τα συντάξιμά τους χρόνια, να αναμένουν λύσεις για τα ζητήματα χρεών. Μπορεί σε διάφορες περιόδους η ψήφος να ανταλλάσσεται με ρυθμίσεις, αλλά αυτό δεν είναι ένα ρίσκο που πρέπει να λαμβάνει κανείς. Ειδικά όσοι έχουν τα εισοδήματα, μέσα από τα οποία θα μπορούσαν με δικές τους πρωτοβουλίες να απεξαρτηθούν από την ψευδαίσθηση του ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Κανείς μας δεν δικαιούται να είναι ήσυχος, όχι σε αυτή τη χώρα, όχι σε αυτή την περίοδο. Είναι μέσα από τη δική μας υπεύθυνη στάση, που θα υποχρεώσουμε το κράτος να αναλάβει τις πραγματικές του ευθύνες απέναντί μας. Είναι μέσα από μια κοινωνία, που έχει αντιμετωπίσει τον δικό της χρηματοοικονομικό αναλφαβητισμό, που θα στηθούν οι βάσεις για πραγματική οικονομική ανάπτυξη.

Είναι γι’ αυτό που χρειάζεται χθες, εθνική στρατηγική και μαθήματα για τον χρηματοοικονομικό αναλφαβητισμό στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Μόνο έτσι θα τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα, το ζήτημα με τα «κόκκινα δάνεια», μόνο έτσι θα καταστούν τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, πραγματικά υγιή. Μόνο μέσα από τη γνώση, τελειώνουμε οριστικά με τη δημιουργία επαναλαμβανόμενων οικονομικών κρίσεων, είτε αυτό αφορά το χρηματιστήριο, είτε αφορά την αγορά ακινήτων ή στο μέλλον τα κρυπτονομίσματα ή κάτι άλλο. Είναι μέσα από τις δικές μας ενέργειες που θα λύσουμε την επικείμενη για πολλούς, για άλλους δυστυχώς ήδη εδώ, κρίση του συνταξιοδοτικού. Δεν είναι επιλογή να αποκτήσουμε όλοι από πέντε παιδιά για να πληρώνονται οι συντάξεις ή να φορτώνουμε με χρέος τις επόμενες γενιές.

Αναμένοντας λοιπόν από την κοινωνία να το απαιτήσει και το κράτος να εφαρμόσει εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού, σας παρουσιάζουμε αυτή την εβδομάδα το «Κουμάντο στην Τσέπη σου» από την ιστοσελίδα του Πολίτη, το Spotify ή από όπου ακούτε podcast. Δεν πρόκειται να σας δώσουμε επενδυτικές συμβουλές, αλλά φιλοδοξούμε μέσα από συζητήσεις με τους προσκεκλημένους μας να σας δώσουμε τα εφόδια ώστε να διαχειριστείτε με αυτοπεποίθηση, σύγχρονα χρηματοοικονομικά ζητήματα. Ένα podcast, για όσους από εμάς θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη για τα προσωπικά τους οικονομικά.

Πηγή: https://politis.com.cy/apopseis/i-eythyni-sta-dika-mas-cheria/