Καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν και θα αφήνουμε πίσω μας τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, οι εργαζόμενοι θα επιστρέφουν «κανονικά» πίσω στα γραφεία τους και τις δουλειές τους. Αυτό το «κανονικά» βέβαια, θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο και στις νέες πραγματικότητες όπως αυτές διαμορφώθηκαν με σκληρό τρόπο για περισσότερο από έναν χρόνο τώρα. Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, το σπουδαιότερο μάθημα είναι πως η ευέλικτη εργασία μπορεί να δουλέψει και πρέπει να παραμείνει μέρος της νέας «κανονικότητας».
Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική παρουσία στην εργασία. Η τεχνολογία ακόμη δεν έφτασε στο σημείο να αναπτύσσονται οι διαπροσωπικές σχέσεις ή να ανταλλάσσονται σκέψεις και εμπειρίες με την ίδια ταχύτητα που προσφέρει ο εργασιακός χώρος. Κάποια από τα προβλήματα απλά δεν λύνονται αν δεν συνοδεύονται με έναν καλό καφέ και αν δεν μπορείς να διαβάσεις τις κινήσεις στο σώμα και το πρόσωπο που δεν βλέπει η κάμερα. Ωστόσο, η ευέλικτη εργασία από το σπίτι δούλεψε και αποδείχτηκε σωτήρια για πολλές επιχειρήσεις. Εξοικονόμησε χρόνο που σπαταλούσαν οι εργαζόμενοι για να μεταβούν στο γραφείο τους, μείωσε τους ρύπους και ισορρόπησε ανάμεσα στις ανάγκες που έχουν οι εργαζόμενοι και τις ανάγκες της επιχείρησης.
Γονείς που μπορούσαν να παραλάβουν τα παιδιά από το σχολείο, να αφήσουν τη δουλεία για λίγο ώστε να μαγειρέψουν, να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους γονείς τους στα ραντεβού τους με τον γιατρό, να γυμναστούν και τόσα άλλα που το προηγούμενο ωράριο απλά δεν επέτρεπε. Δεν ήταν χρόνος χαμένος. Πρόσθεσε ποιότητα στις ζωές, βοήθησε να αντέξουν τον εγκλεισμό και την απομόνωση και την ίδια ώρα κράτησε την παραγωγικότητα ψηλά. Αυτά θα τα διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι τώρα που το καλοκαίρι τα σχολεία θα κλείσουν και δεν θα έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά καθώς οι δικές τους διακοπές είναι πολύ λιγότερες από των παιδιών τους. Οι εργοδότες θα πρέπει αν θέλουν να έχουν ευχαριστημένους τους υπαλλήλους και να τους προσφέρουν την ευελιξία στον βαθμό που μπορούν.
Ακόμη και όσοι είναι μικρόψυχοι ή απλά «παραδοσιακοί» και θέλουν να βλέπουν τον εργαζόμενο στο γραφείο του ακόμη και αν αυτός διαβάζει το ζώδιο του, είναι σίγουρα κοντόφθαλμο να μην δοκιμάσουν να διατηρήσουν μια μορφή ευελιξίας. Εκτός βέβαια και αν νομίζουν πως η πανδημία ήταν μια παρένθεση και πως τίποτα στο μέλλον δεν μπορεί να διακόψει τις εργασίες τους. Επιλέγουν δηλαδή με νοοτροπίες δεινοσαύρου, να αγνοήσουν τις αναταράξεις που μπορεί να προκληθούν τα επόμενα χρόνια από την κλιματική αλλαγή, τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς ή απλά στην τεχνολογία. Το 5G και μόνο ίσως αλλάξει τους κανόνες τους «παιχνιδιού». Επιλέγουν να ξεχνούν πως οι πιο σοβαρές επιχειρήσεις είχαν ανακοινώσει ευέλικτη εργασία από το σπίτι πριν από την πανδημία γιατί είχαν κουραστεί να βλέπουν το προσωπικό στο οποίο είχαν επενδύσει για χρόνια να τους αποχαιρετά. Εργαζόμενοι που έφευγαν για πιο λίγα λεφτά και λιγότερες ευκαιρίες ανέλιξης, για μια θέση κάπου άλλου στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, που προσέφερε απλά καλύτερο ωράριο εργασίας. Αυτοί όμως ήταν έτοιμοι για την πανδημία και από την πρώτη μέρα των περιορισμών σε μετακινήσεις και προσέλευση στους χώρους εργασίας, μπόρεσαν να κρατήσουν υψηλά το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών τους. Άλλοι απλά παρακαλούσαν το Προεδρικό και το υπουργείο για χαλαρώσεις στον επιτρεπόμενο αριθμό προσέλευσης ή/και καλούσαν τους εργαζόμενους να παρανομήσουν θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία όλων.
Στην Ελλάδα, φαίνεται πως το έχουν καταλάβει πόσο απαραίτητη είναι η ευέλικτη εργασία και προχωρούν με ρυθμιστικές προτάσεις που αναθεωρούν τα εργασιακά. Πρόκειται για ακόμη μια επίδειξη προσαρμοστικότητας, από μια χώρα που βγήκε αν μη τι άλλο «σοφότερη» μετά από την περιπέτεια των μνημονίων και των μεγαλοστομιών που καλλιεργούσαν οι λαϊκιστές. Καλό είναι να παρακολουθήσουν και στη Λευκωσία την προσαρμοστικότητα της Αθήνας και να μελετήσουν τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και στα εργασιακά αυτήν την περίοδο. Να δούνε πώς αυτά μπορούν να προσαρμόσουν στα κυπριακά δεδομένα. Ας μην αντιγράφουμε μόνο τα αρνητικά.
Πηγή: https://politis.com.cy/politis-news/oikonomia/i-eyelikti-ergasia-prepei-na-meinei/