Σε κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ θα βασίζεται η έκθεση Εθνικής Στρατηγικής για τον Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό, την οποία ετοιμάζει ad hoc Επιτροπή, στην οποία συμμετέχει η Κεντρική Τράπεζα διατηρώντας συντονιστικό ρόλο.
Στις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η ad hoc επιτροπή, με σκοπό την ετοιμασία της Εθνικής Στρατηγικής, αναφέρεται ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.
Στην Επιτροπή, συμμετέχουν επίσης, μέλη που προέρχονται από το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο παιδείας, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ.
Σε τέσσερα στάδια η εθνική στρατηγική
Όπως αναφέρει ο κ. Ηροδότου, «πολλά έχουν ήδη γίνει από την ημέρα της σύστασης της Επιτροπής και είναι σε προχωρημένο στάδιο η υλοποίηση ακόμα περισσότερων ενεργειών».
Ο κ. Ηροδότου αναφέρεται σε δειγματοληπτική έρευνα της ΚΤ, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για τον σχεδιασμό και τη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής, καθώς και σε σειρά επιστημόνων συνεργατών, που κατέχουν εξειδικευμένη διεθνή εμπειρία και αναμένεται να βοηθήσουν την Επιτροπή στον εμπλουτισμό της Στρατηγικής με βέλτιστες πρακτικές και προτάσεις, στη βάση ακαδημαϊκής έρευνας και εμπειρίας άλλων χωρών.
Η Επιτροπή προγραμματίζει συναντήσεις με εμπλεκόμενους εγχώριους φορείς που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση της στρατηγικής, ενώ στις αμέσως επόμενες ενέργειες της περιλαμβάνεται η ανάλυση εισηγήσεων από εμπλεκόμενους φορείς και επιστημονικούς συνεργάτες και η ανάλυση των ωφελημάτων της ενίσχυσης της χρηματοοικονομικής παιδείας στην κυπριακή κοινωνία.
Η τελική έκθεση της Επιτροπής, όπως σημειώνεται, θα βασίζεται σε επιστημονική προσέγγιση, κυρίως στις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ, με βάση τον οποίο υπάρχουν τέσσερα στάδια για να επιτευχθεί μια αποτελεσματική Εθνική Στρατηγική χρηματοοικονομικής επιμόρφωσης.
Πρώτο στάδιο αποτελεί η διάγνωση του προβλήματος και που αυτό εστιάζεται, δεύτερο η θέσπιση θεσμικών και διοικητικών ρυθμίσεων, τρίτο ο καθορισμός και η επίτευξη στόχων, η αξιολόγηση και η χρηματοδότησης της εθνικής στρατηγικής και τέλος, η διασφάλιση παροχής αποτελεσματικής και καινοτόμου χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης.
Η τελική έκθεση, όπως σημειώνεται, θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προτάσεις για τον τρόπο εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής.
Χαμηλά τα επίπεδα χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού
Στην επιστολή του, ο κ. Ηροδότου, τονίζει πως σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός, είναι απαραίτητο εργαλείο για τη σωστή λήψη βασικών ατομικών οικονομικών αποφάσεων.
Προσθέτει ότι το ικανοποιητικό επίπεδο χρηματοοικονομικής παιδείας, συνδέεται μεταξύ άλλων, με καλύτερη διαχείριση οικονομικών πόρων, καλύτερη διαχείριση του χρέους και μεγαλύτερη πιθανότητα συνταξιοδοτικής επάρκειας.
Ωστόσο, σημειώνει ότι σχετικές επιστημονικές έρευνες και στατιστικές, έχουν αναδείξει ότι ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός στην Κύπρο, βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, παρά τη σημασία του στην προσωπική ευημερία και στην ευημερία του κοινωνικού συνόλου.
Στην απάντησή της στην επιστολή, η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου σημειώνει ότι το μέχρι στιγμής έργο, το οποίο βασίζεται σε πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, καταδεικνύει πως ο τεθείς στόχος για διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για τον Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό και την Χρηματοοικονομική Παιδεία στην Κύπρο, θα καλύψει το υπάρχον κενό.
Αναφέρει ότι η επιστολή θα διαβιβαστεί στα μέλη των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Παιδείας και Οικονομικών, ώστε να λάβουν γνώση και προσθέτει, πως η ίδια θα παρακολουθεί προσωπικά την πορεία του θέματος και θα είναι έτοιμη να συνδράμει την προσπάθεια.
Της Μαρίας Χαμπή