Blog

Δεν αρκούν οι συντάξεις

Είναι σίγουρα προβληματικό το «πέναλτι» στις συντάξεις όσων επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν πριν τη συμπλήρωση του 65ου έτους, ωστόσο αυτό αποτελεί μόνο μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος, που ονομάζεται ανεπαρκείς συντάξεις. Γιατί αν οι συντάξεις ήταν ικανοποιητικές ή πλουσιοπάροχες, το 12% θα ήταν σχετικά ανεκτό. Όταν όμως μιλάμε για μειώσεις σε συντάξεις που βρίσκονται κάτω ή στα όρια της φτώχειας, τότε μιλάμε για ωρολογιακή βόμβα στα χέρια λαϊκιστών και στα θεμέλια της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Δεν αρκεί να μεταφέρεις την ευθύνη για την ανεπάρκεια των εισφορών στις πλάτες των εργαζομένων και στις συνεισφορές που είχαν ή δεν είχαν, αλλά να αναλογιστείς ως κράτος τι έκανες για να τους προειδοποιήσεις και να δημιουργήσεις κουλτούρα αποταμίευσης. Όταν για δεκαετίες είχε εμπεδωθεί η ιδέα πως οι συντάξεις του κράτους αρκούσαν για να διατηρήσει κανείς το βιωτικό του επίπεδο, τότε μέρος της ευθύνης θα πρέπει να την αναλάβει και το κράτος. Η μείωση του 12% δεν είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Το επίδομα προς τους συνταξιούχους αλλά και η αύξηση της φοροαπαλλαγής των εργαζομένων για συνεισφορές στα συνταξιοδοτικά ασφαλιστικά ταμεία, στο 15/5 από το 1/6 του εισοδήματος, είναι ανάληψη ευθύνης.

Πρόκειται για πραγματικά κίνητρα προς όλους τους εργαζομένους που υπόκεινται σε φορολογία για να αυξήσουν τις συνταξιοδοτικές τους συνεισφορές και να δημιουργήσουν ευκαιρία για όσους από εμάς μπορούν να δημιουργήσουν ένα δεύτερο ή τρίτο πυλώνα εισοδήματος στα συντάξιμά τους χρόνια. Σε διαφορετική περίπτωση, μας περιμένουν τα επιδόματα του κράτους και πορείες διαμαρτυρίας παραμονές εκλογών, ανάλογη με αυτή που οργανώθηκε τη βδομάδα που μας πέρασε. Το πώς όμως κτίζουμε αυτούς τους πυλώνες και πώς τα χρήματα που εξοικονομούμε αξίζουν και μπορούν να μας προσφέρουν ποιότητα στη ζωή μας, αυτό είναι κάτι που συζητούμε έντονα στο podcast «Κουμάντο στην τσέπη σου», που φιλοξενεί και η ιστοσελίδα της εφημερίδας Πολίτη και που τις επόμενες μέρες θα το βρείτε και στη δική του ιστοσελίδα στο https://www.koumanto.com/

Τώρα, σε ό,τι αφορά το αίτημα για κατάργηση του πέναλτι του 12%, αυτό είναι δίκαιο να καταργηθεί ή  καλύτερα να τροποποιηθεί. Ναι, οι αναλογιστικές μελέτες του συνταξιοδοτικού ταμείου χρειάζονται τις αποκοπές για να είναι βιώσιμο, ωστόσο η κάθε περίπτωση εργαζομένου είναι ξεχωριστή και στην προκειμένη περίπτωση, ομάδες εργαζομένων αδικούνται κατάφωρα. Άνθρωποι που βρέθηκαν στην ανεργία στο τέλος των εργασιακών τους χρόνων, άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας, επαγγελματίες στους τομείς των λεγόμενων «βαρέων και ανθυγιεινών» που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μετά από κάποια ηλικία και χαμηλοσυνταξιούχοι, είναι μόνο μερικές από τις κατηγορίες που δεν πρέπει να ισχύσει η αποκοπή. Ενδεχομένως για άλλες κατηγορίες εργαζομένων, να μην πρέπει καν να υπάρχει η επιλογή για το 63ο έτος και να μην καλύπτονται από τις κοινωνικές ασφαλίσεις να επιλέξουν να αποχωρήσουν χωρίς να προκύψει πραγματικός λόγος. Αλλά ακόμη και αν το 63ο είναι αυτό που θέλουμε, όσοι το επιλέξουν να μπορούν να αυξήσουν τις δικές τους εισφορές στο ταμείο. Αυτό που δεν πρέπει να γίνεται είναι να ισχύει ο κανονισμός ισοπεδωτικά για όλους και η συζήτηση να έρχεται στην επικαιρότητα πρόσκαιρα και προεκλογικά.

Δεν μπορεί μια ομάδα του πληθυσμού να αφήνεται να εξαθλιωθεί και δεν μπορεί ένα κράτος να μην επισημαίνει τον κίνδυνο οι συντάξεις να μην επαρκούν για να διατηρήσουν την ποιότητα της ζωής για να μην χαλάσει η ψυχολογία. Δεν γίνεται να σπρώχνουμε τα χρήματα που θα έπρεπε να πάνε σε εξοικονόμηση για τα συντάξιμά μας χρόνια στην κατανάλωση και στην πρόσκαιρη οικονομική ανάπτυξη και να αναμένουμε από τις επόμενες γενιές πως θα μας συντηρήσουν με επιδόματα και κοινωνικές παροχές. Θα βρεθούμε προ εκπλήξεως όταν θα μας το αρνηθούν όχι γιατί δεν θα θέλουν, αλλά γιατί δεν θα μπορούν ή δεν θα θέλουν και αυτοί με τη σειρά τους να υποθηκεύσουν τα δικά τους συντάξιμα χρόνια στις δικές τους επόμενες γενιές. Αυτή βέβαια είναι μια συζήτηση που θα πρέπει να γίνει και μετεκλογικά και με πιο πολλή ειλικρίνεια, τόσο με την κοινωνία, όσο και με τους ίδιούς μας τους εαυτούς.

Πηγή: https://politis.com.cy/apopseis/den-arkoyn-oi-syntaxeis/