Blog

Ευρωβαρόμετρο: Κακή οικονομική κατάσταση Κύπρου

Επτά στους δέκα Κύπριους, χαρακτηρίζουν κακή την οικονομική κατάσταση της Κύπρου, όπως διαφαίνεται από τα αποτελέσματα του καλοκαιρινού ευρωβαρόμετρου, που δημοσίευσε χθες η Κομισιόν.

Σε ερωτηματολόγιο με 503 συνεντευξιαζόμενους από την Κύπρο, κρίνεται πως η κυπριακή οικονομία κατά 68% είναι σε κακή κατάσταση, κατά 31% ότι είναι σε καλή κατάσταση, ενώ 2% δεν γνώριζαν να απαντήσουν.

Ερωτηθέντες να κρίνουν την οικονομική κατάσταση στο δικό τους νοικοκυριό, το 67% την έκρινε καλή και το 33% την έκρινε κακή, ενώ κρίνοντας την εργασιακή τους κατάσταση, το 53% απάντησε πως είναι σε καλή κατάσταση, το 20% σε κακή και το 27% απάντησαν δεν γνωρίζω.

Σε ερώτηση «ποιες είναι οι προσδοκίες για τους επόμενους δώδεκα μήνες», οι συνεντευξιαζόμενοι απάντησαν για την εργασιακή κατάσταση κατά 22% ότι θα είναι καλύτερη, κατά 35% θα διατηρηθεί η ίδια κατάσταση και κατά 40% θα είναι χειρότερη. Το 3% απάντησε, δεν γνωρίζω.

Για την εργασιακή τους κατάσταση, το 22% απάντησε πως είναι σε καλύτερη κατάσταση, το 45% απάντησε πως είναι η ίδια κατάσταση και το 20% απάντησε ότι είναι σε χειρότερη κατάσταση. Το 13%, απάντησε δεν γνωρίζω.

Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση στην ΕΕ, το 20% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερη, το 34% πως θα είναι η ίδια, το 41% πως θα είναι χειρότερη, ενώ το 5% δεν γνωρίζει.

Σε ερώτηση, «ποιες οι προσδοκίες για τους επόμενους δώδεκα μήνες για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο» οι συμμετέχοντες απάντησαν, κατά 20% πως θα βελτιωθεί, κατά 28% πως θα μείνει ως έχει, κατά 51% πως θα χειροτερεύσει ενώ 1% δεν γνωρίζει.

Πρόβλημα το μεταναστευτικό και η οικονομία

Το 50%, θεωρεί πως τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα της ΕΕ αυτή τη στιγμή, είναι το μεταναστευτικό, δίνοντας τη δεύτερη θέση στην οικονομική κατάσταση με 35% και την τρίτη στις αυξανόμενες τιμές με 22%.

Στο ερώτημα ποια είναι τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα στην Κύπρο αυτή τη στιγμή, οι συμμετέχοντες απάντησαν κατά 47% οι αυξανόμενες τιμές και κατά 40% το μεταναστευτικό. Στη τρίτη θέση είναι η οικονομική κατάσταση, με 39%.

Όσον αφορά, πόσο εμπιστεύονται κύριους θεσμούς, οι συμμετέχοντες έδωσαν αρνητική ψήφο στην ΕΕ, με το 42% να απαντά πως εμπιστεύεται την ΕΕ και το 54% πως δεν την εμπιστεύεται.

Αρνητική ψήφο εμπιστοσύνης, έδωσαν και στην κυβέρνηση με το 62% να δίνει αρνητική ψήφο και το 33% να την εμπιστεύεται, ενώ όσον αφορά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το 67% δεν εμπιστεύεται το θεσμό, και μόλις το 29% τον εμπιστεύεται.

Το 37%, κρίνουν πως η ΕΕ δημιουργεί μία θετική εικόνα για αυτούς, το 36% μία ουδέτερη, το 27% μία κακή εικόνα, ενώ το 1% δεν γνωρίζει.

Στο θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των επιπτώσεων που ακολούθησαν, το 42% έκρινε πως η «απάντηση» της ΕΕ στην εισβολή είναι ικανοποιητική, το 51% πως δεν είναι ικανοποιητική και το 7% δεν γνωρίζω.

Μη ικανοποιημένο, έμεινε και το 48% από την ανταπόκριση της Κύπρου στην εισβολή, ενώ το 45% απάντησε ικανοποιημένο και το 7% δεν γνωρίζω.

Το 53%, απαντά πως ο μεγαλύτερος φόβος από τις επιπτώσεις του πολέμου, είναι μια τεράστια οικονομική κρίση, το 34% ο πληθωρισμός και οι αυξανόμενες τιμές και το 32% η πιθανότητα εξάπλωσης του πολέμου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το 99%, θεωρεί πως ο ουκρανικός πόλεμος επέφερε σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο, με το 1% να μην συμφωνεί, ενώ το 96% έκρινε πως ο πόλεμος έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για τους ίδιους, με το 4% να διαφωνεί.

Αναφορικά με τα μέτρα που πάρθηκαν κατά της πανδημίας, το 67% είναι ικανοποιημένο με την κυβέρνηση και το 33% μη ικανοποιημένο.

Η έρευνα διεξήχθη, από τις 17 Ιουνίου μέχρι τις 8 Ιουλίου 2022.

Της Μαρίας Κυριακίδου

Πηγή: https://www.stockwatch.com.cy/el/article/energeia-eyropi-oikonomia/eyrovarometro-kaki-oikonomiki-katastasi-kyproy