Blog

Βιβλία: Investing Demystified

Ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς τους Έλληνες επενδυτές, είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σχετικών βιβλίων, websites και Youtube channels απευθύνονται κυρίως σε Αμερικάνους επενδυτές. Έτσι πολλοί αρχάριοι που θέλουν να ενημερωθούν πάνω στο θέμα, επικεντρώνονται αποκλειστικά σε Αμερικάνικους τίτλους, επενδυτικά προϊόντα και διαδικασίες, κάτι που μπορεί να τους κοστίσει ακριβά.

Τα βιβλία που απευθύνονται αποκλειστικά σε Ευρωπαίους είναι ακόμα λίγα. Ευτυχώς όμως για εμάς, το Investing Demystified είναι ένα πραγματικό διαμάντι ανάμεσα σε αυτά. Εάν είναι να διαβάσετε ένα μόνο βιβλίο πάνω στις επενδύσεις, θα σας καλύψει απόλυτα!

Investing Demystified

  • Συγγραφέας: Lars Kroijer
  • Μέγεθος: 252 σελίδες
  • Έτος κυκλοφορίας: 2017 (δεύτερη έκδοση)
  • Δυσκολία ανάγνωσης: Μέτρια / προχωρημένη

Ο Lars Kroijer είναι απόφοιτος MBA του Harvard Business School και έχει εργαστεί σε hedge funds του Λονδίνου για περισσότερα από 20 χρόνια, από όπου περιγράφει και τις εμπειρίες του στο προηγούμενο του βιβλίο, Money Mavericks: Confessions of a Hedge Fund Manager. Σήμερα διευθύνει την πλατφόρμα AlliedCrowds.com με αντικείμενο το crowdfunding και την διαχείριση επενδύσεων υποδομών σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Έχοντας δει από πρώτο χέρι την “βιομηχανία” των επενδυτικών εταιρειών, ο Kroijer περιγράφει στην εισαγωγή του βιβλίου πόσο δύσκολο είναι ακόμα και για τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου, να πετύχουν υπεραποδόσεις στα χαρτοφυλάκια που διαχειρίζονται για τους πελάτες τους.

Έτσι στην εισαγωγή του βιβλίου του ο Kroijer μας περιγράφει το “Ορθολογικό Χαρτοφυλάκιο” (Rational Portfolio), το οποίο βασίζεται σε μερικές απλές ιδέες:

– Μία απλή κατανομή διεθνών μετοχών και ομολόγων
– Σωστή επιλογή επενδυτικού ρίσκου
– Ευρεία διαφοροποίηση
– Ελάχιστες προμήθειες και φορολογία
– Συνετή εφαρμογή

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, ο Kroijer μπαίνει σε περισσότερες λεπτομέρειες πάνω σε βασικές έννοιες όπως τα ομόλογα, οι μετοχές, το επενδυτικό ρίσκο και ο χρονικός ορίζοντας. Χωρίς να μας φορτώνει με υπερβολικές πληροφορίες, το βιβλίο καλύπτει όλη την βασική θεωρία που χρειάζεται να ξέρει ένας απλός επενδυτής για το πως αξιοποιούνται τα χρήματα του στα χρηματιστήρια, και τους κινδύνους που πρέπει να γνωρίζει.

Στο τρίτο μέρος πάμε από την θεωρία στην πράξη, με τον συγγραφέα να μας δείχνει πως να σχεδιάσουμε το επενδυτικό μας πλάνο, ποια επενδυτικά προϊόντα να εμπιστευτούμε, και που μπορούμε να βρούμε πληροφορίες για αυτά. Ο Kroijer είναι και αυτός υπέρμαχος των γνωστών μας ETF, και μας δίνει τις δικές του προτάσεις για το Ορθολογικό Χαρτοφυλάκιο του (αν και από το 2017 που κυκλοφόρησε η 2η έκδοση του βιβλίου, έχουν κυκλοφορήσει πολλοί περισσότεροι τίτλοι, όπως τα δημοφιλή multi-asset ETF). Και παρόλο που ξεκινάει από την Βρετανία, ο συγγραφέας προσπαθεί σε κάθε θέμα να περιγράψει τις επιλογές που έχουν οι επενδυτές και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Στο τέταρτο μέρος του βιβλίου, ο Kroijer αναλύει και άλλες πτυχές που πρέπει να εξετάζουμε στο επενδυτικό μας πλάνο, όπως τις κρατικές συντάξεις, τα ασφαλιστικά προγράμματα, και πως να διασφαλιστούμε απέναντι σε ακραίες συγκυρίες όπως μία κατάρρευση των αγορών ή μία επενδυτική απάτη.

Τέλος για τους πιο “αναλυτικούς” αναγνώστες που θέλουν περισσότερες λεπτομέρειες, στο τέλος του βιβλίου μπορούμε να βρούμε αρκετά παραρτήματα με θέματα όπως η Θεωρία Χαρτοφυλακίων, οι αποκλίσεις αποδόσεων ως παράγοντας ρίσκου, εναλλακτικές κατηγορίες τίτλων όπως εταιρικά ομόλογα και εμπορεύματα, και η διαχείριση της ρευστότητας του χαρτοφυλακίου μας.

Το βιβλίο απαιτεί από τον αναγνώστη να έχει κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις πάνω σε θέματα οικονομίας. Όμως σε λιγότερες από 250 σελίδες, ο Kroijer μας εξηγεί με απλή γλώσσα όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει ένας Ευρωπαίος επενδυτής για τα χρήματα του.

Για όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα πάνω στο θέμα των επενδύσεων, αλλά και για αυτούς που έχουν ήδη “καεί” στα χρηματιστήρια προσπαθώντας να βγάλουν κέρδη με λάθος τρόπο, το Investing Demystified είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για να μάθουμε πως να αξιοποιήσουμε τα χρήματα μας με ασφάλεια και επιτυχία!

Πηγή: https://ourwallet.gr/books-investing-demystified/