Blog

Βιβλία: Invest Your Way to Financial Freedom

Όποιος ψάχνει σήμερα για να διαβάσει κάποιο βιβλίο πάνω στο θέμα των επενδύσεων και της οικονομικής διαχείρισης, θα βρεθεί μπροστά σε εκατοντάδες ξενόγλωσσους τίτλους. Και μπορεί μεν να είναι θετικό το ότι υπάρχει τόση διαθέσιμη πληροφορία σήμερα, όμως αυτό μπορεί να μπερδέψει έναν νεοεισερχόμενο που θέλει απλά να μάθει τα βασικά.

Για όσους λοιπόν ψάχνουν ένα απλό βιβλίο οικονομικής διαχείρισης (που να απευθύνεται και σε Ευρωπαίους), το Invest Your Way to Financial Freedom είναι μία πολύ καλή επιλογή.

 

Invest Your Way to Financial Freedom

  • Συγγραφέας: Ben Carlson & Robin Powell
  • Μέγεθος: 179 σελίδες
  • Έτος κυκλοφορίας: 2021
  • Δυσκολία ανάγνωσης: Χαμηλή

Κάθε γενιά αντιμετωπίζει τα δικά της ιδιαίτερα οικονομικά εμπόδια, και έτσι εκτιμούν περισσότερο την καθοδήγηση από ειδικούς που μιλούν την δική τους γλώσσα. Και οι δύο συγγραφείς του βιβλίου είναι από τους πιο δημοφιλείς εκπρόσωπους της επενδυτικής γενιάς των millennials.

Ο Ben Carlson εργάζεται ως Διευθυντής Θεσμικών Επενδύσεων στην αμερικάνικη Ritholtz Wealth Management, και είναι γνωστός ως ο δημιουργός του blog A Wealth of Common Sense και του podcast Animal Spirits. Από την άλλη ο Robin Powell είναι δημοσιογράφος και δημιουργός του blog The Evidence Based Investor, και εργάζεται στην βρετανική RockWealth ως υπεύθυνος εκπαίδευσης επενδυτών.

Ο στόχος των δύο συγγραφέων είναι να μας εξηγήσουν με πολύ απλά λόγια την σημασία και την μέθοδο της σωστής αποταμίευσης, τις βασικές αρχές των επενδύσεων, και τους καλύτερους τρόπους για να αξιοποιούμε τα χρήματα μας με ασφάλεια και μακροχρόνια επιτυχία.

Έτσι το Invest Your Way to Financial Freedom είναι γραμμένο σε απλή γλώσσα, με τις λιγότερο από 200 σελίδες του βιβλίου να διαβάζονται πολύ εύκολα μέσα σε 2-3 μέρες. Μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες οι Carlson και Powell εξηγούν πως ένας σημερινός 30ρης που δεν γνωρίζει τίποτα για τις επενδύσεις, μπορεί να αποφύγει τα πιο συνηθισμένα λάθη και να βάλει τις σωστές βάσεις προς την οικονομική του ελευθερία και μία ασφαλή συνταξιοδότηση.

Οι συγγραφείς αναλύουν και απαντούν στις περισσότερες ερωτήσεις που έχει ένας “αρχάριος”, που θέλει να αξιοποιήσει σωστά τα χρήματα του, αλλά δεν ξέρει από που να αρχίσει. Χωρίς να χρειάζεται να κάνουν υπεραισιόδοξες προβλέψεις, μας εξηγούν πως να χρησιμοποιούμε τον χρόνο και την τακτική αποταμίευση υπέρ μας, και πως να αξιοποιήσουμε τα χρήματα μας σε ένα απλό διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο με τίτλους ETF.

Το βιβλίο επίσης αναλύει μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι αρχάριοι: αφήνουν απροστάτευτες τις αποταμιεύσεις τους αγνοώντας την επίδραση του πληθωρισμού, θεωρούν κάθε είδους επένδυσης ως επικίνδυνο τζόγο, ή από την άλλη επιδίδονται στο “παιχνίδι” των προβλέψεων με μεμονωμένες μετοχές ή άλλα προϊόντα υψηλού ρίσκου, όπου είναι στατιστικά πιο πιθανό να βγουν χαμένοι.

Επίσης απευθύνεται σε αναγνώστες μεγαλύτερης ηλικίας που ίσως θεωρούν ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο για να αξιοποιήσουν τις αποταμιεύσεις τους, ή από την άλλη να κάνουν επιλογές υπερβολικού ρίσκου προσπαθώντας να προλάβουν να βγάλουν όσα θέλουν σε λιγότερο χρόνο.

Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως σε Βρετανούς αναγνώστες, αφού κάποιοι όροι αφορούν αποκλειστικά αυτούς (π.χ. “target-date funds“, “pound-cost averaging“) και τα περισσότερα ποσά αναγράφονται σε λίρες. Όμως εξηγεί όλα τα θέματα του με πολύ απλό τρόπο, και ο Έλληνας αναγνώστης δεν θα δυσκολευτεί καθόλου να το κατανοήσει.

Το Invest Your Way to Financial Freedom είναι ένα αρκετά στοιχειώδες βιβλίο, και δεν έχει να προσφέρει πολλές καινούργιες πληροφορίες σε έναν έμπειρο επενδυτή. Για όσους όμως κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον δρόμο της οικονομικής διαχείρισης, το βιβλίο είναι μία σωστή εισαγωγή (και ένα εξαιρετικό δώρο για τους φίλους σας) ώστε να θέσουν στέρεες βάσεις στην πορεία τους προς την οικονομική ελευθερία.

Πηγή: https://ourwallet.gr/books-invest-your-way-financial-freedom/