Blog

Βιβλία: I Will Teach You To Be Rich

Τα πιο επιτυχημένα βιβλία για την οικονομική διαχείριση δεν επικεντρώνονται σε αριθμούς και αναλύσεις, αλλά στην ψυχολογία του αναγνώστη και την διαμόρφωση μίας υγιούς συμπεριφοράς απέναντι στα χρήματα.

Το “I Will Teach You To Be Rich” είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τίτλους στην κατηγορία αυτή. Τι το κάνει όμως τόσο ενδιαφέρον; Και κυρίως, πόσο ταιριάζει στον Έλληνα αναγνώστη;

 

I Will Teach You To Be Rich

  • Συγγραφέας: Ramit Sethi
  • Μέγεθος: 336 σελίδες (βρετανική έκδοση)
  • Έτος κυκλοφορίας: 2019 (πρώτη έκδοση: 2009)
  • Δυσκολία ανάγνωσης: Μέτρια

Ένα από τα μυστικά των βιβλίων ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης είναι ότι δεν ταιριάζουν όλα σε όλους. Ο καθένας μας έχει διαφορετικά βιώματα, πρότυπα και απωθημένα, και χρειαζόμαστε διαφορετικά κίνητρα και παρακινήσεις για να βελτιώσουμε την συμπεριφορά μας.

Και αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα βιβλία οικονομικής διαχείρισης έχουν ανταπόκριση σε διαφορετικούς αναγνώστες. Οι στοιχειώδεις κανόνες μπορεί να είναι ίδιοι για όλους:

Ξοδέψτε λιγότερα. Κερδίστε περισσότερα. Εξοφλήστε τα χρέη σας. Επενδύστε με σύνεση.

Όμως ο καθένας μας χρειάζεται να ακούσει διαφορετικά λόγια, για να εμπεδώσει τους κανόνες αυτούς και να τους εφαρμόσει με συνέπεια. Και γι’ αυτό υπάρχουν τόσα πολλά βιβλία, με διαφορετικό ύφος και φιλοσοφία.

Από την μία υπάρχουν τίτλοι όπως το Your Money Or Your Life της Vicki Robin, που ταιριάζει σε όσους ελκύονται από μία εναλλακτική ζωή με βάση τον μινιμαλισμό, την αλληλεγγύη και την φιλανθρωπία. Και από την άλλη το Rich Dad, Poor Dad του Robert Kiyosaki, που αποτελεί το “ευαγγέλιο” των δυναμικών ανθρώπων που θέλουν να φτάσουν στην κορυφή και να κατακτήσουν τον κόσμο.

Σε ποιους λοιπόν ταιριάζει το “I Will Teach You To Be Rich”;

“Listen up, cry babies: This isn’t your grandma’s house and I’m not going to bake you cookies and coddle you.”

Σε όλο το βιβλίο, ο Ramit Sethi δεν μασάει τα λόγια του (και αν αμφιβάλλετε, δείτε τι σκέφτεται στο Twitter). Γιος Ινδών μεταναστών στις ΗΠΑ, περιγράφει πως οι γονείς του τον δίδαξαν από μικρό να δουλεύει σκληρά, να διαπραγματεύεται τα πάντα, και να ξεπερνά τα εμπόδια στη ζωή του.

Απόφοιτος MSc Κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου Stanford, στο οποίο σπούδασε με υποτροφία, ο Sethi παρατήρησε από νωρίς τις διαφορές στην συμπεριφορά των συμφοιτητών του, πάνω στο θέμα των χρημάτων. Έτσι ξεκίνησε ένα blog όπου μιλούσε για αυτά τα θέματα, το οποίο σταδιακά εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο best-seller βιβλίο, μία επιτυχημένη εταιρεία επαγγελματικής κατάρτισης, και μία κοινότητα εκατοντάδων χιλιάδων οπαδών.

Σε όλο το βιβλίο, το μήνυμα που περνάει ο Sethi είναι ξεκάθαρο: Εάν πραγματικά το θέλετε, μπορείτε να βάλετε σωστούς στόχους και να δημιουργήσετε μια Πλούσια Ζωή (χωρίς απαραίτητα να είστε εκατομμυριούχος).

Το βιβλίο είναι στοχευμένο στους Milleninals και τους Gen Zs, που μεγάλωσαν με τα social media και τα memes, σαρκάζουν τα πάντα online, αλλά στην πραγματική ζωή νοιώθουν ανασφαλείς και χωρίς τις ίδιες ευκαιρίες που είχαν οι γονείς τους. Ο Sethi όμως έχει σκοπό να μας αλλάξει αυτήν την νοοτροπία, και να ξεπεράσουμε τις λανθασμένες προκαταλήψεις με τις οποίες μεγαλώσαμε,

Q: I ordered a small coffee instead of a large one, so I’m saving X dollars a day. Am I adulting?

A: You will die alone.

Το βιβλίο έχει ήδη μεταφραστεί σε 6 γλώσσες, και εμείς διαβάσαμε την τελευταία βρετανική έκδοση, όπου οι αναφορές σε Αμερικάνικα φορολογικά θέματα και επενδυτικά προϊόντα έχουν προσαρμοστεί ανάλογα (π.χ. λογαριασμοί ISA και employer pensions αντί για 401k). Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετά κομμάτια του βιβλίου που δεν έχουν εφαρμογή στην δική μας πραγματικότητα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να βοηθήσει έναν Έλληνα αναγνώστη.

Μέσα από τα 10 κεφάλαια του βιβλίου, ο Sethi μας καθοδηγεί βήμα-βήμα στο να χτίσουμε μέσα σε 6 εβδομάδες ένα σωστό σύστημα διαχείρισης των χρημάτων μας:

 

Εισαγωγή: Would you Rather be Sexy or Rich? – Ο Sethi ξεκινάει περιγράφοντας τις βασικές ψυχολογικές παγίδες στην στάση μας απέναντι στα χρήματα. Περιγράφει τις γενικές αρχές πίσω από το σύστημα του, και μας παροτρύνει να βρούμε τα αληθινά μας κίνητρα πίσω από την επιδίωξη μίας Πλούσιας Ζωής.

Getting started is more important than becoming an expert.

 

Κεφάλαιο 1: Optimize Your Credit Cards – Εδώ μαθαίνουμε όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την σωστή χρήση των πιστωτικών καρτών, και των τραπεζικών δανείων γενικότερα. Υπάρχουν πολλά σημεία που δεν έχουν εφαρμογή στην Ελλάδα (π.χ. το σύστημα “credit score“, και οι γενναιόδωρες παροχές των καρτών του εξωτερικού), όμως μπορούμε να εφαρμόσουμε αρκετές συμβουλές από εδώ στην διαχείριση των οφειλών μας.

People “know” they’re not handling their money the right way, but they continue doing what they’ve done for years on end.

 

Κεφάλαιο 2: Beat the Banks – Στη συνέχεια μαθαίνουμε πως να διαχειριστούμε όλα τα έσοδα και έξοδα μας, με μόνο 2 τραπεζικούς λογαριασμούς: έναν ταμιευτηρίου και έναν αποταμιευτικό. Βλέπουμε πως οι τράπεζες προσπαθούν να μας “παγιδέψουν” με υπερβολικές χρεώσεις, και γιατί πρέπει να δίνουμε βάρος στην ευκολία και στην σωστή εξυπηρέτηση, αντί να παρασυρόμαστε από τις προσωρινές προσφορές για ένα ελάχιστα υψηλότερο επιτόκιο κατάθεσης.

Stop focusing on picking up pennies and instead focus on the Big Wins to craft your Rich Life.

 

Κεφάλαιο 3: Get Ready to Invest – Αφού στήσαμε τον “σκελετό” των καθημερινών μας συναλλαγών, θα ξεκινήσουμε το μακροχρόνιο οικονομικό μας πλάνο, που ο Sethi ονομάζει “The Ladder of Personal Finance”. Σε αυτό περιλαμβάνονται τα εταιρικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, η αποπληρωμή των δανείων μας, και η επένδυση μέσω αφορολόγητων λογαριασμών. Αν και εδώ υπάρχουν αρκετά σημεία που ισχύουν μόνο στην Βρετανία, το βιβλίο μας παρακινεί να μην αναβάλλουμε άλλο το ξεκίνημα ενός μακροχρόνιου προγράμματος, που θα μας ωφελήσει αφάνταστα μετά από μερικά χρόνια.

When it comes to money, it’s actually very easy to end up like most other people: They just… do nothing.

 

Κεφάλαιο 4: Conscious Spending – Το θέμα των εξόδων μας είναι συνήθως άβολο. Ξέρουμε ότι θα έπρεπε να κάνουμε περισσότερη οικονομία, να τηρούμε προϋπολογισμό, να μην αγοράσουμε εκείνο το νέο κινητό ή αυτά τα παπούτσια… Όμως ο Sethi μας δείχνει ότι υπάρχει και άλλος, καλύτερος τρόπος. Αφιερώνοντας λίγες ώρες για να σχεδιάσουμε ένα συνειδητό και ρεαλιστικό πλάνο, θα βρούμε ποια αχρείαστα έξοδα μπορούμε να περιορίσουμε, και που μπορούμε να δίνουμε όσα χρήματα θέλουμε χωρίς τύψεις.

Spend extravagantly on the things you love, and cut costs mercilessly on everything else.

 

Κεφάλαιο 5: Save While Sleeping – Στην ζωή μας όλοι είμαστε κουρασμένοι, αγχωμένοι, πιεσμένοι. Όταν λοιπόν  χάνουμε χρόνο κάνοντας όλες τις πληρωμές και τις δουλειές μας με το χέρι, είναι λογικό να μην έχουμε χρόνο και διάθεση για αποταμίευση, για να εξετάσουμε ένα επενδυτικό πλάνο ή να διαλέξουμε ένα κατάλληλο ασφαλιστικό πρόγραμμα. Ο Sethi δίνει πολύ μεγάλο βάρος στην αυτοματοποίηση όλων των συναλλαγών μας, και μας δείχνει πόσο καλύτερα αποτελέσματα μπορούμε να πετύχουμε, εάν βγάλουμε από το πλάνο το μεγαλύτερο εμπόδιο: τον τεμπέλικο εαυτό μας.

Automating your money will be the single most profitable system you ever build.

 

Κεφάλαιο 6: The Myth of Financial Expertise – Έχοντας οργανώσει τα καθημερινά οικονομικά μας, είναι ώρα να δούμε πως θα επενδύσουμε τις αποταμιεύσεις μας για τα μελλοντικά μας σχέδια. Και το πρώτο που μας λέει ο Sethi είναι… τι να μην κάνουμε! Ως φανατικός οπαδός των παθητικών επενδύσεων, μας εξηγεί πως οι περισσότεροι επενδυτικοί σύμβουλοι και διαχειριστές ενεργών αμοιβαίων κεφαλαίων δεν δικαιολογούν τις υψηλές αμοιβές τους, και γιατί οι περισσότεροι δεν τους έχουμε ανάγκη για να διαχειριστούμε σωστά τα χρήματα μας.

If you are reading this and you’re paying over 1% in fees, I’M GOING TO KILL YOU! Get smart.

 

Κεφάλαιο 7: Investing Isn’t Only for Rich People – Συνεχίζοντας στο σημαντικό θέμα των επενδύσεων, ο Sethi αναλύει πως μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα απλό, αυτόματο και αποδοτικό επενδυτικό πρόγραμμα. Περιγράφει με απλά λόγια σημαντικές έννοιες όπως η κατανομή χαρτοφυλακίου (asset allocation), η διαφοροποίηση (diversification) και η τακτική καταβολή κεφαλαίου (cost-averaging). Εξηγεί γιατί οι τίτλοι παθητικής διαχείρισης είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή για τους περισσότερους ιδιώτες, και μας δίνει και την άποψη του για άλλες επενδυτικές κατηγορίες όπως τα ακίνητα, οι μεμονωμένες μετοχές, και τα κρυπτονομίσματα…

“I thought you only found mindless, roving hordes in zombie movies – until I met crypto “investors”.

 

Κεφάλαιο 8: How to Grow and Maintain Your System – Έχοντας κάνει όλη την δύσκολη δουλειά, μπορούμε τώρα να ασχοληθούμε με τις λεπτομέρειες που θα κάνουν το σύστημα μας πιο αποδοτικό. Στο κεφάλαιο αυτό ο Sethi αναλύει πως να βελτιώσουμε την αποταμίευση μας, πως και γιατί να εξισορροπούμε το χαρτοφυλάκιο μας, και πως να κάνουμε έναν ετήσιο έλεγχο των οικονομικών μας για να βλέπουμε πόσο κοντά είμαστε στους στόχους μας.

Sometimes financial advice just blindly encourages people to do “more, more, more”, without stopping to ask: “Is this enough?”

 

Κεφάλαιο 9: A Rich Life – Στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, ο Sethi συζητάει όλες τις άλλες πλευρές της ζωής μας που επηρεάζονται (θετικά ή αρνητικά) από το πορτοφόλι μας: τον γάμο μας, τις σχέσεις μας με φίλους και συγγενείς, την επαγγελματική καριέρα μας, και τις μεγάλες κινήσεις όπως την αγορά ενός σπιτιού ή αυτοκινήτου. Το τελικό μήνυμα του είναι ότι τα χρήματα δεν αποτελούν αυτοσκοπό, αλλά ένα εργαλείο που αν το χρησιμοποιήσουμε σωστά, θα μας βοηθήσει να ζήσουμε την καλύτερη δυνατή ζωή μας.

Living a Rich Life happens outside the spreadsheet.

 

Εφόσον δεν σας ξενίζει το έντονο ύφος και το σαρκαστικό χιούμορ του Ramit Sethi, το “I Will Teach You To Be Rich” μπορεί να γίνει ένας εξαιρετικός οδηγός για να ξεπεράσετε την κακή σχέση με το πορτοφόλι σας. Με εξαίρεση κάποια σημεία που δεν αφορούν τις Ελληνικές συνθήκες, το βιβλίο είναι γεμάτο με πολύτιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν και εσάς να βρείτε την Πλούσια Ζωή σας!

Πηγή: https://ourwallet.gr/books-i-will-teach-you-to-be-rich/